Antena 3 CNN Economic Biz News Surse: Guvernul renunţă la impozitul forfetar, microîntreprinderile ar putea plăti 3% impozit pe venit

Surse: Guvernul renunţă la impozitul forfetar, microîntreprinderile ar putea plăti 3% impozit pe venit

Surse: Guvernul renunţă la impozitul forfetar, microîntreprinderile ar putea plăti 3% impozit pe venit
Sursa foto: Foto: Intact Images
22 Noi 2010   •   11:40

Guvernul a decis să renunţe la introducerea impozitului forfetar şi analizează posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. Decizia a fost luată din cauza dificultăţilor care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem.

Impozitul forfetar urma să fie introdus începând cu anul viitor ca măsură compensatorie la impozitul minim, care a fost eliminat de la 1 octombrie.  

Potrivit surselor precizate, reintroducerea impozitului de 3% pe venitul microîntreprinderilor este una din variantele care vor fi analizate împreună cu Comisia Europeană şi FMI pentru optimizarea sistemului fiscal şi o mai bună colectare a veniturilor.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat luni, că, după discuţiile cu reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, s-a ajuns la concluzia că eliminarea impozitului minim nu necesită măsuri compensatorii. Întrebat dacă s-a renunţat la introducerea impozitului forfetar, ministrul a spus că va fi luată o decizie după ce autorităţile vor discuta cu reprezentanţii celor trei organisme.

Impozitul minim a fost introdus în primăvara anului trecut. Începând cu 1 octombrie, firmele plătesc impozit pe profit de 16%.

Până sfârşitul anului 2009, microîntreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea să opteze între plata impozitului pe profit şi plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv în ultimii ani până la 3% din venituri. Această prevedere nu a mai fost aplicată şi în 2010.

×
Subiecte în articol: guvern impozit
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close