Antena 3 CNN Economic Biz News Tribunalele de la Guantanamo sunt o ruşine a armatei americane, susţine un fost procuror

Tribunalele de la Guantanamo sunt o ruşine a armatei americane, susţine un fost procuror

Tribunalele de la Guantanamo sunt o ruşine a armatei americane, susţine un fost procuror
03 Dec 2008   •   18:48

Potrivit declaraţiei unui fost procuror militar, tribunalele în care sunt judecaţi suspecţii de la Guantanamo Bay sunt o "pată asupra armatei americane". Imediat după ce şi-a dat demisia, locotenent-colonelul Darrel Vandeveld a acordat un interviu în cadrul căruia a făcut mărturisiri şocante.
?A durat destul de mult timp până am ajuns să reunosc că ne-am abandonat valorile şi că ne-am încălcat Constituţia" a mărturisit Vandeveld, potrivit BBC News. ? Vă spun adevărul despre Guantanamo şi despre cum câţiva oameni au sfidat armata americană şi Constituţia a adăugat fostul procuror militar.
Darrel Vandeveld a fost profesat ca avocat militar după 11 septembrie 2001 şi a servit în Irak, Bosnia şi Africa. În 2007 a acceptat postul de procuror pentru comisiile militare care judecau suspecţi de terorism reţinuţi la Guantanamo Bay."Am mers acolo cu o misiune, iar misiunea mea era să condamn cât mai mulţi deţinuţi posibil şi să-i închid pentru cât mai mult timp.?
Nu a durat mult până a descoperit că biroul procurorului era haotic. Existau cutii împrăştiate pe podea, pline cu dosare dezorganizate şi cu probe risipite în diverse locuri. Potrivit lui Darrel Vandeveld, avocaţii apărării nu primeau informaţiile care ar fi putut ajuta să le disculpe clienţii.
Răspunsul Pentagonului la declaraţiile fostului procuror nu au întârziat să apară. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat: "Nu suntem de acord cu afirmaţiile lui Darrel Vandeveld şi susţinem că procedura comisiilor militare asigură procese complete şi corecte pentru combatanţii inamici acuzaţi de o varietate de crime de război".
Preşedintele ales al SUA, Barack Obama a declarat că intenţionează să închidă închisoarea de la Guantanamo.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close