Antena 3 CNN Economic Biz News TVA-ul ar putea ajunge la 22%, iar cota unică la 18-19% de la 1 ianuarie

TVA-ul ar putea ajunge la 22%, iar cota unică la 18-19% de la 1 ianuarie

TVA-ul ar putea ajunge la 22%, iar cota unică la 18-19% de la 1 ianuarie
30 Iun 2009   •   22:05

TVA de 22% şi cotă unică de 18-19%. În traducere, preţuri mai mari şi câştiguri mai mici. Acestea sunt datele cuprinse într-un program care ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie. Guvernanţii nu confirmă însă aceste măsuri nepopulare.

Reducerea fiscalităţii va rămâne o simplă pagină de istorie. Taxa pe valoarea adăugată şi cota unică de impozitare vor creşte de la începutul anului viitor. Deşi premierul Boc promitea zilele trecute că nu va majora taxele şi impozitele, finanţele spun că nu au altă soluţie pentru a creşte încasările bugetare.

"România are încă luxul de a putea să îşi majorerze anumite taxe fără a umbla la cele principale, la TVA, la impozitul pe profit şi pe venit", a declarat Valentin Lazea, economis-şef BNR.

Proiectul ţinut la secret de Ministerul Finanţelor prevede creşterea cotei unice de impozitare de la 16 la 18 sau chiar 19% şi majorarea TVA de la 19 la 22%. "Eu aş susţine majorarea TVA-ului la 22%", a declarat analistul economic Bogdan Baltazar.

Creşterea fiscalităţii va afecta atât populaţia, cât şi societăţile comerciale. Majorarea TVA-ului va provoca scumpiri în lanţ, iar cea a cotei unice va reduce şi mai mult profitul firmelor deja slăbite de criza economică. Însă analiştii estimează că nimeni nu îşi va asuma oficial creşterea taxelor şi impozitelor înainte de alegerile prezidenţiale.

Antena 3

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close