Antena 3 CNN Economic Biz News UE a încheiat un acord preliminar pentru înregistrarea şi supravegherea agenţiilor de rating

UE a încheiat un acord preliminar pentru înregistrarea şi supravegherea agenţiilor de rating

UE a încheiat un acord preliminar pentru înregistrarea şi supravegherea agenţiilor de rating
Sursa foto: agentii de rating
16 Apr 2009   •   03:41

Uniunea Europeană (UE) a încheiat un acord preliminar cu privire la înregistrarea obligatorie şi supravegherea agenţiilor de rating, au anunţat doi oficiali din Parlamentul European, ca urmare a eforturilor de a aplica lecţiile învăţate din criza financiară, relatează Reuters.

"S-a ajuns la un acord", a declarat, miercuri, unul dintre oficiali.

Măsura va afecta companii precum Standard & Poor's, Moody's Investors Service şi Fitch Ratings.

Agenţiile de rating au fost criticate pentru că nu au avertizat investitorii de riscul produselor de creditare subprime (credite ipotecare cu grad mare de risc), iar măsurile luate de UE sunt în conformitate cu abordarea G20, de introducere a unei supravegheri directe a agenţiilor de rating.

Comitetul European pentru Reglementarea Valorilor Mobiliare, ce cuprinde agenţiile de reglementare din cele 27 de state UE, va fi singurul organism de înregistrare, a mai spus un alt oficial parlamentar.

"Apoi, va exista câte un colegiu de supraveghere pentru fiecare agenţie. De asemenea, Comisia Europeană va trebui să formuleze până în iulie 2010 o propunere legislativă, pentru înfiinţarea unei instituţii europene de supraveghere a agenţiilor", a mai spus cel de-al doilea oficial.

Parlamentul intenţiona ca acest comitet să fie singurul organism de înregistrare şi supraveghere a agenţiilor de rating, însă unele state UE au considerat că ar fi un pas prea important, făcut prea devreme.

Aşa-numitele colegii de supraveghere ar urma să cuprindă toate autorităţile naţionale de reglementare din ţările europene în care funcţionează agenţiile.
Antena3.ro

×
Parteneri
Condiția prin care pensionarii pot primi puncte suplimentare
x close