Antena 3 CNN Economic Biz News Uniunea Europeană va ajuta Kievul pentru a evita o nouă criză a gazului

Uniunea Europeană va ajuta Kievul pentru a evita o nouă criză a gazului

Uniunea Europeană va ajuta Kievul pentru a evita o nouă criză a gazului
Sursa foto: Gaze
01 Aug 2009   •   14:16

Uniunea Europeană ajută Ucraina pentru a evita o nouă criză a gazului rusesc. Oficialii de la Bruxelles şi organizaţiile internaţionale vor ajuta Kievul cu aproximativ 1,5 miiarde de euro. Totul ca să îşi plătească facturile către Moscova şi să-şi modernizeze conductele.

Instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană au ajuns la un acord cu Ucraina. Kievul va fi ajutat să-şi plătească facturile la gaze ruseşti şi să îşi facă stocuri de combustibil. În plus, a fost încheiat un un acord politic privind modernizarea şi reformarea sistemului energetic, ceea ce deschide calea ajutoarelor suplimentare din partea instituţiilor financiare internaţionale.

Concret, Ucraina trebuie să îşi umple depozitele de gaz în timpul verii, în perspectiva sezonului rece. Gazul din aceste depozite va permite asigurarea tranzitului celui cumpărat de ţările europene de la Rusia. Acordul este destinat să le dea garanţii europeanilor că nu va mai exista riscul întreruperii aprovizionării cu gaz în această iarnă, în condiţiile în care un sfert din gazul consumat în UE provine din Rusia, iar 80% din acesta tranzitează Ucraina.

Bruxelles-ul încearcă, în acest fel, să evite scenariul de la începutul acestui an. În ianuarie, tranzitul de gaz către ţările europene a fost sistat în urma unui dezacord dintre Kiev şi Moscova.

O echipă de experţi ai Comisiei Europene şi din companiile energetice europene se vor deplasa la Kiev pentru a verifica ce capacităţi de stocare are statul est-european.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Ucraina
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close