Antena 3 CNN Economic Biz News Venezuela va investi 100 de miliarde de dolari în sectorul non-petrolier

Venezuela va investi 100 de miliarde de dolari în sectorul non-petrolier

Venezuela va investi 100 de miliarde de dolari în sectorul non-petrolier
Sursa foto: hugo chavez
23 Mar 2009   •   22:27

Venezuela va investi 20 de miliarde de dolari în acest an în dezvoltarea unor proiecte în sectorul non petrolier dintr-un total de 100 miliarde de dolari în patru ani, a anunţat preşedintele Hugo Chavez în mesajul său săptămânal.

Venezuela a investiti şapte miliarde de dolari în acest trimestru în sectoare precum agricultura şi construcţiile, a mai anunţat acesta, fără a intra în detalii.

Chavez a anunţat în ianuarie că se vor investi, până în 2013, circa 225 miliarde de dolari, din care 100 de miliarde dolari în sectorul non-petrolier şi 125 miliarde dolari în proiecte petroliere.

Venezuela intenţionează să folosească 12 miliarde de dolari din rezervele naţionale şi alte miliarde din fonduri internaţionale de dezvoltare pentru a face faţă crizei economice.

De asemenea, armata venezueleană a ocupat porturile şi aeroporturile din ţară, conform unei noi legi care prevede controlul statului asupra acestor infrastructuri, a anunţat preşedintele Hugo Chavez .

Până în prezent, porturile şi aeroporturile erau administrate de autorităţile regionale, dar unele regiuni sunt conduse de opoziţia pe care Chavez o acuză că încearcă să destabilizeze guvernul, iar măsura este privită mai degrabă ca o mutare de limitare a puterilor oponenţilor.
"Începând din această dimineaţă, am început să combatem dezmembrarea unităţii naţionale, a teritoriului, a suveranităţii. Suntem pe punctul de a reunifica ţara", a declarat preşedintele venezuelean.
Militarii venezueleni au preluat controlul total asupra a şapte porturi şi aeroporturi, printre care cel din Maracaibo, al doilea mare oraş al ţării, bogat în zăcăminte de petrol şi dominat de opoziţie.
Guvernatorii din opoziţie, care se află la putere în cinci dintre cele 22 de regiuni ale ţării, au criticat măsura ca pe o lovitură de forţă a autorităţilor centrale. Chavez i-a ameninţat cu închisoarea, în cazul în care vor încerca să se opună ocupaţiei de către armată.

PIB-ul ţării pentru anul trecut este estimat de SUA la 368 miliarde dolari, din care 80% este obţinut din petrol.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close