Antena 3 CNN Economic Biz News WSJ: Liniştea pieţelor financiare din această vară ar putea prevesti o toamnă furtunoasă

WSJ: Liniştea pieţelor financiare din această vară ar putea prevesti o toamnă furtunoasă

WSJ: Liniştea pieţelor financiare din această vară ar putea prevesti o toamnă furtunoasă
Sursa foto: Foto: bankaccount.com.ng
03 Sep 2012   •   21:35

Pieţele financiare au fost surprinzător de liniştite înaintea unei toamne care ar putea fi plină de evenimente economice, financiare şi politice dramatice, potrivit cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).

Managerii fondurilor de investiţii afirmă că liniştea recentă ascunde incertitudine, iar în acest timp îşi pregătesc portofoliile pentru o posibilă creştere a pieţelor, dar şi pentru a rezista unor şocuri variind de la problemele din Europa la noi măsuri de relaxare monetară din partea băncilor centrale şi schimbări la conducerea celor mai mari două economii ale lumii, SUA şi China.

"Cu siguranţă nu ignorăm posibilitatea unei evoluţii negative a pieţelor", a afirmat Tahnoon Pasha, director executiv la Aviva Investors pentru investiţii în acţiuni şi instrumente financiare cu venit fix pe pieţele Asia.

Discursul ţinut vineri de preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke, a reprezentat, într-un fel, startul noului sezon, scrie WSJ.

Bernanke a apărat politicile monetare ale Fed şi a alimentat aşteptările pentru noi măsuri de stimulare economică, susţinând acţiunile companiilor americane, cotaţia aurului, petrolului şi preţurile titlurilor pe zece ani ale Trezoreriei SUA.

Comentariile lui Bernanke reprezintă doar vârful aisbergului în privinţa impactului pe care băncile centrale probabil îl vor avea asupra pieţelor. În Europa, investitorii aşteaptă ca preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) să se ridice la înălţimea promisiunilor de a face "tot ce este necesar" pentru a salva euro.

Această săptămână marchează începutul toamnei în SUA şi Europa, când investitorii revin din vacanţa de vară şi reiau tranzacţiile cu un ochi spre propriile rezultatele financiare de sfârşit de an. Volumele de tranzacţionare ar trebui să crească, la fel şi volatilitatea, mai notează WSJ.

Pe termen scurt, noutăţile sunt aşteptate mai ales din Europa, cu o reuniune a BCE joi, care ar putea aduce mai multă claritate în privinţa programului de achiziţie de obligaţiuni, urmată săptămâna viitoare de o decizie a Curţii Constituţionale a Germaniei privind legalitatea Mecanismului European de Stabilitate.

După mai mulţi ani de aşteptare în privinţa situaţiei din Europa, investitorii nu sunt convinşi că o soluţie definitivă este aproape.

Investitorii urmăresc, de asemenea, cu atenţie schimbarea la vârful politicii din China, în octombrie, şi alegerile prezidenţiale din SUA, la începutul lunii noiembrie, ambele evenimente având potenţialul de a conduce la noi măsuri de stimulare economică.

Problemele au început deja să apară, scrie WSJ, cu indicele MSCI Asia fără Japonia în declin cu 2,8% faţă de 23 august, odată cu reducerea optimismului privind acţiuni ale băncilor centrale, în lipsa unor noi informaţii în această direcţie.



×
Subiecte în articol: wall street journal
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close