Antena 3 CNN Economic Biz News Zona euro: rata şomajului a ajuns la 9,5%

Zona euro: rata şomajului a ajuns la 9,5%

Zona euro: rata şomajului a ajuns la 9,5%
Sursa foto: zona euro
03 Iul 2009   •   14:58

Rata şomajului în cele 16 state care folosesc euro a crescut la 9.5% în luna mai, de la 9.3% în aprilie, arată datele agenţiei de statistică Eurostat. Aceasta este cea mai mare rată din mai 1999. 15 milioane de persoane nu aveau un loc de muncă, în creştere cu 273.000 faţă de aprilie. La nivelul general al Uniunii Europene, în cele 27 de state, rata şomajului era de 8.9%, în timp ce numărul celor neangajaţi a crescut cu 385.000 la 21.5 milioane.
Spania avea cea mai mare rată a şomajului, cu 18.7%, în vreme ce Olanda- cea mai mică, cu doar 3,2 procente.
Căderea mare din luna mai pe zona locurilor de muncă demonstrează că semnele de redresare nu au apărut încă pe piaţa muncii?, declara Martin van Vliet, economist al ING. ?Aceasta ar fi fost şi mai mare dacă nu erau implementate unele măsuri, precum programul redus, în câteva state din zona euro, precum Germania şi Olanda, unde creşterea recentă a şomajului a fost mai puţin abruptă."
Programul redus este un sistem ce permite companiilor să lucreze mai puţin timp de şase luni, în timp ce pierderile lor de profit sunt acoperite de guvern.
În acelaşi timp, analiştii cred că şomajul va continua să crească în acest an şi cea mai mare parte a anului viitor, ajungându-se la un procent de circa 11,5% la sfârşitul acestui an.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: rata somajului criza economica zona euro
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close