Acţiunile Facebook CRESC puternic, peste aşteptările analiştilor. Care a fost strategia lui Zuckerberg

de A.M.P    |    24 Oct 2012   •   11:20
Acţiunile Facebook CRESC puternic, peste aşteptările analiştilor. Care a fost strategia lui Zuckerberg Foto: Mediafax/AFP

Facebook, operatorul celei mai mari reţele de socializare online, a anunţat vânzări peste aşteptările analiştilor, un semn că începe să obţină încasări mai mari din reclame care-i vizează pe utilizatorii de dispozitive mobile, informează Bloomberg.
   
Vânzările din trimestrul al treilea au urcat cu 32%, la 1,26 miliarde de dolari, în timp ce analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau în medie 1,23 miliarde de dolari.
   
Acţiunile au crescut cu până la 13% în tranzacţii derulate după închiderea bursei americane, după ce au închis şedinţa de marţi cu un avans mai mic de 1%, la 19,5 dolari. Începând de la listarea din mai şi până la finalul şedinţei de marţi, acţiunile Facebook au pierdut circa 50% din valoare.
   
Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a accelerat investiţiile în instrumente menite să ajute companiile să atragă oamenii care socializează de pe dispozitive mobile, iar acestea au ajutat compania să obţină 14% din venituri din această zonă.
   
"Arată că se pot schimba în timp ce trec de pe desktop pe platformele mobile", a spus Benjamin Schachter, analist la Macquarie Securities SUA.
   
Profitul excluzând anumite costuri a fost de 12 cenţi pe acţiune în trimestrul al treilea, în timp ce analiştii anticipau 11 cenţi pe titlu. Facebook a avut o pierdere de 59 milioane de dolari, 2 cenţi pe acţiune, faţă de un profit net de 227 milioane dolari, 10 cenţi pe acţiune, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Declinul reflectă provizioanele mai mari pentru taxe.
   
Circa 60% din cei 1 miliard de utilizatori Facebook accesează serviciile de pe platforme mobile, comparativ cu 47% în urmă cu un an.
   
"Am spus că majorăm investiţiile în monetizare şi am spus că suntem tot mai concentraţi pe dispozitive mobile. Trimestrul al treilea reprezintă progrese în ambele direcţii", a declarat dierctorul operaţional, Sheryl Sandberg.
   
Totuşi, în 2012, Facebook se va plasa, probabil, doar pe poziţia a şasea pe piaţa americană a publicităţii pe platforme mobile. cu o cotă de piaţă de numai 2,8%, potrivit EMarketer. Google, care ocupă primul loc, deţine 55% din piaţă, potivit firmei de cercetare, în urcare de la 52% anul trecut.


   

x close