Antena 3 CNN Economic Consiliul fiscal critică dur strategia fiscală a Guvernului. Care sunt principalele bile negre

Consiliul fiscal critică dur strategia fiscală a Guvernului. Care sunt principalele bile negre

Consiliul fiscal critică dur strategia fiscală a Guvernului. Care sunt principalele bile negre
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    13 Aug 2013   •   14:51

Consiliul Fiscal desfiinţează proiectul de rectificare bugetară a Guvernului. Sunt criticate, în principal, performanţele fiscale slabe şi este tras un semnal de alarmă asupra incapacităţii de atragere de fonduri europene. Şi nu sunt singurele bile negre. 

În primul rând, guvernanţii au fost mai optimişti când au estimat veniturile la buget. În raportul Consiliului se arată o scădere a acestora cu peste şase miliarde de lei, în primele şase luni ale acestui an.

Cele mai puţine venituri au fost atrase din bani europeni. Mai exact, în conturile statului au intrat cu trei miliarde de lei mai puţini bani de la Uniunea Europeană comparativ cu 2012 şi cu peste 800 de milioane de lei mai puţin din impozitul de profit.

Performanţe slabe au fost şi pe partea de venituri fiscale, în special în cazul accizelor. Încasările au fost cu 700 de milioane de lei mai mici decât îşi propuseseră guvernanţii.

Practic, vorbim de o creştere de doar 4% comparativ cu semestrul întâi al anului precedent. Asta deşi în proiectul bugetar pe 2013 era trecută o majorare a încasărilor de peste 10%, pe fondul creşterii din acest an al accizelor la bere, ţigări şi motorină. 


×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close