Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Montajul deck-ului pentru terasă. 7 sfaturi de bază

Montajul deck-ului pentru terasă. 7 sfaturi de bază

Există mai multe tipuri de decking terasa, iar selecția acestora se face în funcție de necesități. Cele mai uzuale deck-uri sunt: cele din lemn tratat termic, lemn exotic și WPC (wood plastic composite).

Montajul deck-ului pentru terasă. 7 sfaturi de bază
de Georgiana Adam    |    29 Iul 2021   •   10:09

Toate aceste tipuri de pardoseli sunt apreciate prin prisma faptului că prezintă nenumărate avantaje. În primul rând, sunt foarte practice și utile, au un design plăcut și pot îmbrăca diverse forme, dimensiuni și culori.

În plus, conferă o foarte bună stabilitate și, bine- întreținute, se remarcă prin rezistență optimă împotriva ciupercilor, mucegaiului și insectelor.

Tipuri de pardoseli

Pardoselile de exterior pin termotratat sunt realizate dintr-un material 100% natural. Acestea sunt foarte stabile, nu se umflă și nu se strică sub acțiunea factorilor externi.

Rezistă foarte bine în condiții nefavorabile, iar în funcție de cât de mult sunt expuse la soare, pot necesita un tratament care să îi ofere protecție împotriva razelor ultraviolete.

Pardoselile din lemn exotic sunt realizate dintr-o esență tare, de o densitate ridicată. Lemnul pentru terasă se remarcă prin durabilitate și poate rezista chiar și pentru o perioadă de 25 de ani fără să își piardă din proprietăți.

Dacă lemnul este expus la soare pentru o lungă perioadă de timp, este indicat să i se aplice un tratament de protecție o dată la 2 ani.

Pardoselile (decking terasa) din WPC - wood plastic composite- prezintă un mare avantaj. Acestea sunt compuse din polimeri sintetici și din hârtia rămasă după producerea etichetelor autocolante.

Acest material poate fi refolosit în totalitate, iar prin găurile materialului se pot monta cabluri electrice dacă se dorește montarea unui sistem de încălzire în pardoseală de exemplu.

Aspecte importante de luat în considerare

  • Pardoseala își poate modifica dimensiunea la temperaturi crescute se dilată. Din acest motiv este foarte important ca la montaj să se lase rosturi în distanțe corespunzătoare, în funcție de temperatura la care se montează pardoseala de exterior.

  • Terasa este expusă constant ciclurilor climaterice și, pentru a-și păstra aspectul, are nevoie de întreținere adecvată. 

  • Este important de reținut că pentru a avea podea de exterior care să reziste în timp, indiferent de tipul acesteia, este important să se lase spațiu suficient între deck și stratul de suport. Este total nerecomandat lipirea, montarea, pardoselii direct pe stratul de suport.

Procedura de montaj

Decolandia recomandă ca deck-ul de exterior să fie montat de specialiști, dacă vă doriți să reziste în timp. In cazul în care pardoseala nu este bine montată, aspectul și durabilitatea acesteia este afectată.

  1. În primul rând, trebuie făcută măsurarea atentă a suprafeței pe care se montează deck-ul pentru a nu avea pierderi sau a utiliza o cantitate suplimentară.

  2. Dacă cadrul nu este perfect orizontal și este nevoie de înălțarea unor suprafețe, se folosesc ploturi reglabile. Distanța dintre profilurile folosite la realizarea cadrului sunt în general de 30-40 cm.

  3. Trebuie acordată atenție maximă procedurii de fixare a sub-structurii pentru că de aceasta depinde gradul de rezistență. 

  4. Trebuie considerat momentul montării. Deoarece pardoseala se dilată vara, deck-ul montat iarna are nevoie de rosturi mai mari la capetele plăcilor (6-12mm) decât atunci când este montat pe caniculă. 

  5. Ventilația este esențială - după cum menționat anterior la recomandări. Pentru aceasta se recomandă utilizarea unor dale de cauciuc sub barele de structură. Astfel, se asigură drenarea apei și ventilație superioară. 

  6. Se folosesc toate uneltele și sculele necesare pentru a realiza un montaj corect. Se utilizează bormașina pentru a da găuri în substrat și unelte standard pentru tăierea lemnului.

  7. La finalul lucrării de montaj trebuie făcută o curățare adecvată a deck-ului pentru terasă. După montaj, deck-ul trebuie tratat cu uleiuri speciale pentru lemn cu scopul de a forma o barieră protectivă împotriva oxidării sau a razelor UV. Acesta va avea un aspect estetic plăcut, iar dacă este montat cum trebuie, va avea o rezistență foarte mare în timp. 

Aceste etape sunt descrise cu titlu de informare, lucrările de montare a unei pardoseli de exterior sunt mult mai complexe. Cum podeaua de exterior reprezintă o investiție de durată, alegeți deck de calitate și montat de profesioniști.

Pentru asistență în alegerea celui mai bune pardoseli în proiectul vostru, Decolandia vă este alături cu consultanță de specialitate. 

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close