Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Alege un coș de fum care să îți ofere eficiență și siguranță în utilizare

Alege un coș de fum care să îți ofere eficiență și siguranță în utilizare

Când spunem „coș de fum”, mulți dintre noi facem asocierea cu o sobă, soluția clasică, încă utilizată în numeroase locuințe din zonele rurale ale țării noastre.

Alege un coș de fum care să îți ofere eficiență și siguranță în utilizare
de Georgiana Adam    |    29 Iun 2022   •   15:29

Însă acestea sunt la fel de comune și practic, esențiale, în cadrul mai multor sisteme de încălzire, precum centralele termice, pe lemne sau care folosesc alte surse de combustibili că să producă căldură.

Așa cum putem spune și despre alte lucruri care poate că acum un secol erau comune iar în ziua de azi par a fi ceva foarte rar întâlnit, un lux așa cum le numesc unii, și a avea în casa un șemineu este destul de rar întâlnit acum însă oferă locuinței un aspect mult mai elegant, mai frumos, primitor, comod. A opera însă un astfel de sistem nu este atât e ușor iar o coșul de fum joacă un rol important în acest sens.

Datorită costurilor foarte mari, puțini oameni își mai ridică acum case din cărămidă, chiar daca aceasta are un factor termic mult mai mare, ceea ce ar însemnă că poate păstra căldură în interior pentru și mai mult timp, este și mai rezistenta în timp. Și astfel, se renunță și la coșul realizam, din cărămidă, sau cel puțin partea exterioara, care iese din acoperiș. Și în plus, un astfel de coș, că și aspect, merge mult mai bine cu acoperișurile din tiglă, nu cele acoperite cu tablă sau alte sisteme moderne, unde mai potrivite sunt coșurile metalice, din inox și tablă zincată.

Lăsând la o parte aspectul pentru puțin timp și concentrandu-ne pe funcționalitate, este mult mai important sistemul interior, cel ce pleacă de la evacuarea centralei sau a altui sistem de încălzire și până la ieșirea în exterior. Deși pare ceva simplu, nu este deloc așa, fiind nevie de realizarea de cai potrivite prin care fumul și alte particule nocive să iasă.

Atunci când un coș de fum funcționează bine spunem, în limbaj popular, că trage bine, făcând referire la fum, care este ghidat pe canalul coșului și eliberat afara. Acest lucru este posibil daca avem un coș bine construit și bine curățat, o acțiune care, potrivit specialiștilor, trebuie făcută anual, înainte de începerea sezonului rece. Chiar daca este vorba despre un coș pe care nu îl folosim prea mult, nu este bine să ne gândim la asta și să omitem a-l curata macar puțin, astfel încât să ne asiguram că nu se formează pe canalele acestuia blocaje de praf depuneri și așa mai departe și în cel mai rău caz, acestea să conducă la apariția de incendii.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close