Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce este Golden milk, băutura indiană care a cucerit lumea

Ce este Golden milk, băutura indiană care a cucerit lumea

Golden milk este o băutură de origine indiană, apreciată pentru gustul său ușor dulce și picant, care se datorează condimentelor aromate din compoziția sa.

Ce este Golden milk, băutura indiană care a cucerit lumea
Sursa foto: Fuchs.ro
de Georgiana Adam    |    29 Noi 2023   •   14:33

În România este cunoscută sub denumirea de lapte cu turmeric sau lapte de aur, datorită culorii galben-aurie. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, fiind folosit ca medicament în medicina ayurvedică.

Află în continuare totul despre Golden milk: ce conține, care sunt beneficiile pentru sănătate și cum să-l prepari acasă.

Ce este Golden milk

Golden milk este o băutură cu tradiție în India, unde este numită Haldi Doodh, fiind consumată de secole. În medicina ayurvedică, Golden milk este considerat a fi un tonic nutritiv, iar localnicii îl consumă ca remediu pentru numeroase afecțiuni, inclusiv răceli, tuse, inflamații, dureri și stări de neliniște.

Descriere poza: Golden milk este o băutura tradițională din India

Medicina ayuverdică, la fel ca medicina tradițională chineză, folosește deseori condimente pentru a preveni și a trata diverse boli, de aceea Golden milk, care conține mai multe condimente, este văzut ca un adevărat panaceu în India.

Ce conține Golden milk

Băutura Golden milk se prepară dintr-un amestec de condimente care sunt adăugate, de regulă, în lapte.

Rețeta originală conținea doar lapte și turmeric (numit și curcuma), condiment care se găsește din abundență în India, această țară fiind cel mai mare consumator, producător și exportator de turmeric din lume, cu la 70-75% din totalul producției mondiale.

Turmericul este un ingredient comun în medicina ayurvedică, având o istorie de utilizare de aproape 4,500 de ani. Pe lângă întrebuințările medicinale, turmericul este considerat sacru în religia hindusă și este folosit în timpul ceremoniilor de nuntă, dar și ca protecție împotriva spiritelor rele, oamenii purtându-l sub formă de pandativ. Turmericul este adăugat în multe mâncăruri din Asia de Sud și din Orientul Mijlociu, mai ales în preparatele de tip curry, pentru a le da un gust bogat ușor amărui-dulceag, dar și pentru culoarea frumoasă pe care o oferă mâncării.

Pe lângă curcuma, rețeta de Golden milk mai poate conține ghimbir, scorțișoară și piper negru, condimente care n-au făcut decât să sporească gustul și calitatea nutritivă a băuturii, însă turmericul se regăsește desigur în cea mai mare cantitate, efectele sale fiind amplificate de piperina conținută în piperul negru.

Descriere poza: turmericul sau curcuma este ingredientul principal din Golden milk 

Toate aceste ingrediente contribuie la gustul pământesc și ușor iute al băuturii, iar piperul este adăugat pentru a activa curcumina din turmeric – substanța care este responsabilă de beneficiile pentru sănătate ale turmericului, care sunt de altfel transmise și băuturii Golden milk.

Golden milk mai poate conține și alte condimente Fuchs, cum ar fi nucșoara, dar și diverși îndulcitori, după preferințe: de exemplu, se poate folosi miere sau sirop de arțar.  Deși rețeta clasică menționează că Golden milk se prepară cu lapte de vacă, variantele moderne ale băuturii folosesc și lapte vegetal (cocos, soia, migdale), astfel că băutura poate fi consumată și de persoanele vegetariene sau cele care prezintă intoleranță la lactoză.

În mod tradițional, băutura este consumată înainte de culcare, fiind o alternativă pentru laptele cald simplu, și ajută la calmare și relaxare, contribuind în același timp la procesul de detoxifiere care are loc în corp pe timpul nopții.

Beneficiile băuturii Golden milk

Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale băuturii Golden milk o recomandă ca un remediu excelent pentru răceli, inflamații și indigestii. În India este folosit ca un fel de “leac bun la toate”.

Un pahar de 360 de grame de Golden milk preparat cu lapte de cocos conține 140 de calorii, 1 gram de proteine, 8 grame de grăsimi, 15 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr, fiind o sursă bună de antioxidanți, magneziu, calciu și potasiu (#1).

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale Golden milk:

1. Reduce inflamația

Turmericul, ingredientul principal din Golden milk, este o sursă excelentă de curcumină, compusul cu proprietăți antiinflamatorii care oferă turmericului culoarea galbenă. Astfel, aportul de curcumină poate reduce nivelul de inflamație din corp, minimizand riscul de boli cronice, cum sunt bolile de inimă și artrita reumatoidă. Mai mult, persoanele care suferă deja de boli inflamatorii pot să reducă din gravitatea simptomelor dacă vor consuma curcumină. În același timp, pe lângă curcumină, și restul ingredientelor din Golden milk, adică ghimbirul și piperul, au acțiune antiinflamatoare și pot ameliora durerea care însoțește bolile inflamatorii, cum este osteoartrita. (#1, #2).

2. Susține funcțiile creierului

Curcumina a fost asociată și cu îmbunătățirea memoriei și a sănătății creierului în general, încurajând conexiunile neuronale care permit creierului să funcționeze corect. Astfel, consumul regulat de curcumină poate reduce riscul de boli neurologice (#1).

3. Scade nivelul de zahăr din sânge

Câteva studii au demonstrat că persoanele care suferă de diabet de tip 2 și care consumă ghimbir își pot reduce nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățind astfel sensibilitatea la insulină, un lucru esențial în managementul acestei boli (#3). Același efect îl poate avea și consumul de scorțișoară, care poate reduce cantitatea de glucoză absorbită în intestine după o masă. Acest lucru ajută, la rândul său, la un control mai bun al nivelului de zahăr din sânge (#2).

4. Îmbunătățește sănătatea sistemului osos

Dat fiind că băutura Golden milk conține și lapte, atunci când îl consumi te bucuri și de o porție de calciu, mineral esențial pentru sănătatea oaselor. În același timp, multe variante de lapte vegetal sunt fortificate cu vitamina D și calciu, ceea ce înseamnă că și în acest caz beneficiezi de un aport de nutrienți care te ajută să ai niște oase puternice (#2, #3).

5. Îmbunătățește digestia

Ghimbirul – un alt ingredient important din Golden milk – este cunoscut ca fiind un antidot pentru o gamă largă de probleme digestive. Combate greața și vărsăturile, ameliorează simptomele indigestiei prin accelerarea golirii gastrice (#3, #4). De asemenea, și curcumina ajută procesul de digestie: ajută la stimularea vezicii biliare pentru a produce bilă și combate indigestia, balonarea și gazele (#8).

6. Combate insomnia și induce relaxarea

Dacă treci printr-o perioadă stresantă și te confrunți cu stări de anxietate care îți afectează somnul, încearcă să bei o cană de lapte de aur în fiecare seară, înainte de somn. Pe lângă faptul că băutura caldă te poate calma, în același timp, datorită conținutului de curcumină, aceasta poate crește nivelul de serotonină din creier, asigurând o stare de bine generală. În consecință, anxietatea se ameliorează și poți adormi mai repede (#5,#6).

7. Îmbunătățește imunitatea

Nu în ultimul rând, curcumina are și proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice, acesta fiind motivul pentru care Golden milk este recomandat pentru a fi consumată în răceli. De exemplu, un pahar de lapte cu turmeric te poate ajuta să tușești mai puțin sau chiar deloc pe timpul nopții. În același timp, dacă vei alege să te bucuri de această băutură caldă în mod constant, vei oferi un sprijin important sistemului imunitar, care va fi mai puțin vulnerabil în fața agenților patogeni (#7).

Cum să faci Golden milk acasă

Deși este foarte plăcut să consumi turmeric latte, cum mai este numit acest preparat, la o cafenea, află că îți poți prepara băutura în confortul casei tale, mai ales că este foarte ușor și rapid.

Descriere poza: Golden milk este ușor de preparat acasă

Ai nevoie de un mix de condimente pentru Golden milk de la Fuchs, lapte și puțină miere. Poți opta pentru laptele preferat, fie că este vegetal sau de vacă. Cumpără Golden milk doar de la branduri de încredere, poți găsi amestecul pe raftul de condimente din magazine sau online. Avantajul unui amestec deja gata făcut este că scapi de grija potrivirii ingredientelor în cantitățile necesare, ceea ce îți economisește din timp.

Pentru a prepara Golden milk, începe prin a pune condimentele într-un vas, apoi toarnă lapte peste ele, în timp ce amesteci în mod continuu. Pune vasul pe aragazul pornit și lasă amestecul să se încălzească, dar fără a-l lăsa să fiarbă. După ce băutura s-a încălzit, adaugă miere după gust și consumă-l cald. Este foarte important să lași amestecul să se încălzească la foc mic. Dacă focul este prea mare, iar laptele dă în clocot, s-ar putea să obții o băutură cu un gust ușor amar.

În același timp, este în regulă dacă dorești să folosești apă în loc de lapte, doar că laptele face băutura mai cremoasă și mai delicioasă.

Cum să păstrezi Golden milk

Dacă ai preparat o cantitate prea mare de Golden milk, nu îți face griji! Băutura poate fi păstrată timp de trei zile la frigider, într-un recipient închis ermetic. Înainte de a-l consuma din nou, tot ce trebuie să faci este să îl încălzești la aragaz sau la cuptorul cu microunde. Desigur că îl poți savura și rece, dar este adevărat că o băutură caldă poate fi mai plăcută.

Când să consumi Golden milk

Dacă îți place această băutură, poți savura o porție de Golden milk în fiecare zi, mai ales seara, înainte de somn. În același timp, nu este greșit să bei Golden milk la orice oră a zilei. Totuși specialiștii nu recomandă să îl consumi în mod excesiv, dat fiind că curcumina, acea substanță importantă din turmeric, poate să provoace probleme digestive dacă este prezentă în organism în cantități mari (#1). Spre urmare, o cană de Golden milk pe zi este suficientă pentru a te bucura de toate beneficiile sale pentru sănătate.

Așadar, Golden milk este o băutură cu gust ușor picant și multiple beneficii pentru sănătate: are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, poate susține digestia, ameliora durerile și îmbunătăți calitatea somnului. Savurează preparatul cald, cu o lingură de miere, înainte de culcare, pentru un plus de relaxare.

Bibliografie:

  1. Golden Milk: Are There Health Benefits?- webmd.com/diet/golden-milk-health-benefits
  2. 10 Benefits of Golden (Turmeric) Milk and How to Make It- healthline.com/nutrition/golden-milk-turmeric
  3. What are the benefits of golden milk? - medicalnewstoday.com/articles/324181
  4. Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016669
  5. Curcumin in Depression: Potential Mechanisms of Action and Current Evidence—A Narrative Review- frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2020.572533/full
  6. Why Turmeric Milk is a must-have before bedtime during winters | The Times of India- https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/why-turmeric-milk-is-a-must-have-before-bedtime-during-winters/photostory/88168507.cms
  7. A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24877064
  8. Natural Ways to Reduce Belly Bloat - foodnetwork.ca/article/10-natural-ways-to-reduce-belly-bloat

 

 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close