Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce poți face în cazul unui traumatism dentar?

Ce poți face în cazul unui traumatism dentar?

Traumatismele dentare reprezintă o urgență stomatologică și deseori se pot rezolva mai ușor decât te-ai aștepta. Multe persoane consideră că un dinte spart nu mai poate fi salvat și că va trebui extras, însă totul depinde de factorii ce au cauzat traumatismul și de starea generală a dintelui.

Ce poți face în cazul unui traumatism dentar?
Sursa foto: wmsmile.com
de Georgiana Adam    |    16 Aug 2021   •   12:30

Un dinte spart din cauza mușcării dintr-un obiect dur, cum ar fi o bomboană poate fi mai ușor de tratat decât un dinte traumatizat în urma unei căzături sau unui accident, când este afectată toate structura acestuia. Decizia de a salva sau de a extrage dintele va aparține medicului stomatolog, în urma unui control și a unei radiografii. În continuare, îți vom spune cum trebuie să acționezi în cazul unui traumatism dentar.

Tipuri de traumatism dentar

Traumatismele dentare pot fi împărțite în două mari categorii: fracturi dentare și dislocări dentare. Fracturile pot afecta doar smalțul sau întreaga structură dentară și la rândul lor se împart în mai multe subcategorii: fracturi coronare, radiculare și corono-radiculare. Dislocările se împart în: luxație, avulsie, intruzie. Cele mai grave traumatisme sunt cele reprezentate de dislocări. Astfel, luxația este traumatismul în care dintele se mișcă în alveolă în orice direcție. În funcție de gradul de mobilitate și de afectarea dintelui, se va lua decizia de a fi păstrat sau nu. Avulsia este traumatismul în care dintele este dislocat din alveolă. Trebuie să știi că un dinte care a căzut în urma unui traumatism, poate fi pus la loc, numai dacă ajungi în cel mai scurt timp la un cabinet dentar (de preferat în prima oră).

Ce poți face în cazul unui traumatism dentar?

Imediat după producerea traumatismului, este important să te calmezi. Dacă nu este vorba despre un accident grav, în urma căruia să ai nevoie de îngrijiri la spital, primul pas ar fi să îți anunți medicul stomatolog și să mergi cât mai repede la cabinet. În funcție de cât de afectat este dintele și de tipul traumatismului (fractură sau dislocare) poți avea dureri sau nu. Dacă există sângerare, încearcă să o oprești cu ajutorul unor tifoane sterile, după curățarea zonei.

Dacă dintele a căzut în urma unui traumatism și îl găsești, este bine să îl clătești cu ser fiziologic și să îl păstrezi într-un recipient sau o punguță, orice ai la îndemână. Dintele se poate pune în ser fiziologic, lapte rece sau chiar și în saliva pacientului. În cazul în care nu ai niciun recipient, pastreaza dintele în dreptul obrazului, însă ai grijă să nu îl înghiți.

Așadar, este important să te prezinți la medic cât mai curând după fracturarea sau dislocarea dintelui, pentru a nu avea parte de complicații. Nu îți poți da seama cât de afectat este dintele, mai ales în cazul unei fracturi, iar lipsa durerii nu înseamnă că poți amâna vizita la medic. Este important să găsești o clinica stomatologica in Bucuresti sau în orașul unde locuiești, în care să ai încredere și la care să poți apela oricând ai vreo problemă, chiar și în cazurile urgente.

×
Subiecte în articol: traumatism dentar clinica dentara
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close