Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce trebuie să știi despre anvelopele agricole

Ce trebuie să știi despre anvelopele agricole

În sectorul agricol, cel mai important criteriu pentru alegerea anvelopelor este tracțiunea pe care acestea o oferă.

Ce trebuie să știi despre anvelopele agricole
de Georgiana Adam    |    29 Aug 2022   •   16:41

Evident, sunt esențiale și aspecte precum raportul calitate-preț sau tipul utilajului folosit. Cu toate acestea, există mult mai multe lucruri pe care trebuie să le cunoști despre cauciucurile utilizate în agricultură pentru că, dată fiind destinația lor, sunt mai complexe decât cele destinate autoturismelor. Iată câteva detalii care îți pot fi de ajutor ca să te asiguri că folosești pneurile în condiții optime:

Oferă performanțe bune în regim de lucru intens

Special concepute pentru vehicule de mare putere, aceste cauciucuri au capacitatea de a oferi performanțe excelente atunci când sunt folosite în regim de lucru intens, sub sarcini solicitante. Pentru a alege anvelope agricole de calitate pentru afacerea ta trebuie să te asiguri că au o rezistență crescută la uzură și performanțe solide în ceea ce privește tracțiunea pe diferite tipuri de teren și consumul de carburant.

Diferă în funcție de utilaj și tipul lucrărilor efectuate

Pneurile susțin autovehiculul, îi oferă tracțiune și manevrabilitate. Însă este bine să știi că anvelopele cu care se echipează un tractor nu sunt la fel precum cele pentru combină, remorca ori semănătoare. De asemenea, tipul lucrărilor efectuate cu un anumit utilaj determină și felul cauciucurilor utilizate. Spre exemplu, dacă intenționezi să ieși cu vehiculul la arat și semănat, o să ai nevoie de anvelope agricole înguste, în timp ce pentru tracțiune la sarcini ridicate îți trebuie pneuri rezistente, care să dea dovadă de anduranță.

Verificarea periodică a presiunii este crucială

Una dintre cerințele deosebit de importante în exploatarea cauciucurilor agricole este respectarea presiunii indicate de producător. Dacă presiunea este prea mare, utilajul nu va mai avea aceeași performanță la frânare, iar în cazul în care este mică, stabilitatea vehiculului va fi afectată.

Verificarea permanentă a cauciucurilor este necesară pentru o rulare optimă și ajustarea corespunzătoare. Supra sau sub-umflarea anvelopelor conduce la uzura anormală și rapidă a acestora, încălzirea excesivă în timpul mersului, scăderea capacității lor și creșterea consumului de carburant.

Anvelopele se montează doar pe jantele potrivite

În situația în care pneurile se montează pe jante ruginite, defecte sau de mărime incorectă, durata lor de viață va fi scurtată, iar talonul deteriorat. Este necesară utilizarea acelorași dimensiuni și profiluri pe axă, dar și asigurarea că pe aceeași axă gradul de uzură al cauciucurilor este la fel. De pildă, dacă pneurile au fost rotite de pe axa din spate pe cea din față sau invers. Altfel, se pot deteriora angrenajele de pe utilaj.

Există cauciucuri cu profil radial și cu profil diagonal

Unul dintre criteriile de care trebuie să țină cont agricultorii la alegerea anvelopelor este reducerea efectelor negative asupra solului. Este vorba despre straturile de pliuri care intră în compoziția anvelopei și se suprapun în diagonală sau perpendicular pe axa de rotație a cauciucului.

Numărul de pliuri determină rezistența și rigiditatea anvelopei și sunt importante pentru protejarea solului, dar și pentru eficiența utilajului. Pneurile agricole au o amprentă mai mare la sol, astfel că se reduce presiunea de tasare, iar prin profilurile speciale și designul optimizat al canelurilor se distribuie în mod egal presiunea pe banda de rulare.

Pneurile se depozitează în spații răcoroase

Pentru a prelungi durata de viață a cauciucurilor agricole este nevoie să fie depozitate în camere răcoroase. Temperatura optimă pentru păstrarea calității anvelopelor este de 25°C. Totodată, se recomandă ventilarea moderată a încăperilor.

Condensul și expunerea îndelungată la lumina artificială a lămpilor neon sunt dăunătoare pneurilor, la fel și contactul cu elemente fierbinți, solvenți, grăsimi, carburanți, acizi sau uleiuri. În ceea ce privește camerele și manșoanele cauciucurilor, acestea se păstrează în ambalaj sau în poziție orizontală, fiind interzisă atârnarea lor.

Anvelopele agricole trebuie să ofere siguranță, durabilitate, stabilitate și un consum redus de carburant. Ca să te asiguri că beneficiezi de performanțe înalte îndreaptă-ți întotdeauna atenția spre produsele de calitate și ai grijă să te familiarizezi cu toate aspectele referitoare la exploatarea și întreținerea cauciucurilor.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close