Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum procedezi pentru a primi compensaţie în situaţia unui zbor întârziat

Cum procedezi pentru a primi compensaţie în situaţia unui zbor întârziat

Întârzierile zborurilor pot apărea din motive diverse, iar aceste evenimente nedorite, stimate pasager, îţi pot strica planurile de vacanţă sau oricare ar fi fost motivul efectuării călătoriei cu avionul.

Cum procedezi pentru a primi compensaţie în situaţia unui zbor întârziat
de Georgiana Adam    |    11 Mai 2021   •   11:20

Odată cu declanşarea pandemiei provocate de noul coronavirus, fenomenul întârzierilor a început să se producă la ordinea zilei. Stimate pasager, trebuie să ştii că o astfel de situaţie neplăcută nu trebuie ignorată. Din contră! Trebuie să ştii că ai dreptul să soliciți o despăgubire pentru zbor întârziat de până la 600 de euro, în condițiile Regulamentului UE CE 261/2004!

Care sunt zborurile întârziate ce pot face obiectul unei compensaţii

Trebuie să ştii că ai dreptul de a solicita compensaţii în cazul oricărui zbor întârziat care pleacă din Uniunea Europeană, indiferent dacă zborul are ca destinație finală o țară din interiorul Uniunii Europene sau este o destinaţie internațională.

Conform Regulamentului nr. 261/2004, zborurile ce întâmpină întârzieri vor face obiectul unei compensări atunci când aceste evenimente neplăcute au loc pe teritoriul aerian UE. Trebuie să reţii faptul că transportatori aerieni americani nu sunt obligaţi prin legislație să ofere pasagerilor despăgubiri în caz de zboruri întârziate.

Ai dreptul să soliciţi asistenţă din partea companiei aeriene

Dacă te afli într-o astfel de situaţie, nu te feri să ceri dreptul la deservire! Acest serviciu care trebuie să-ţi fie oferit de transportator în mod garantat constă în:

  • mese şi băuturi răcoritoare, raportate la timpul real de aşteptare;

  • cazare la hotel, în cazul în care este necesară o şedere de una sau mai multe nopţi;

  • transportul dintre aeroport şi locul cazării.

Totodată, ai dreptul să efectuezi două apeluri telefonice şi să ai posibilitatea de a trimite mesaje prin telex, telefon sau fax.

Ai dreptul la asistenţă în situaţia în care operatorul de transport aerian poate anticipa o întârziere a unui zbor peste ora de plecare de mai mult de:

  • 2 ore, în cazul zborurilor de mai puţin de 1.500 de kilometri

  • 3 ore, în cazul tuturor zborurilor intracomunitare (în interiorul UE) de peste 1.500 de km şi al oricăror altor zboruri cuprinse între 1.500 şi 3.500 de km;

  • 4 ore, în cazul zborurilor din afara UE ce depaşesc 3.500 de kilometri.

Conform legislaţiei în vigoare, dacă zborul întâmpină o întârziere mai mare de 5 ore, ai dreptul la despăgubiri băneşti. Aceste compensaţii reprezintă întregul cost al biletului, la preţul de achiziţie pentru partea sau părţile de călătorie neefectuate şi pentru partea sau părţile deja efectuate, în cazul în care zborul „devine inutil în raport cu planul de călătorie iniţial”, împreună cu, dacă este cazul, un zbor de retur la punctul de plecare initial, cât mai repede posibil.

În caz de redirecţionare, poți călători într-o clasă superioară celei rezervate inițial. În cazul în care ești schimbat într-o clasă inferioară, ți se poate returna o parte din costul biletului.

Care este contravaloarea compensaţiilor de care ai dreptul să beneficiezi

Poţi primi ca despăgubire pentru întârzierea avionului o sumă cuprinsă între 250 – 600 de euro. În funcţie de situaţie, se pot obţine despăgubiri ce depăşesc această sumă! Pentru calculul sumei ce va reprezenta despăgubirea este nevoie să se coreleze anumiţi factori:

  • durata întârzierii;

  • distanța preconizată pentru zbor, în cazul în care călătoria presupunea un singur zbor ce a fost întârziat sau existau zboruri de legătură;

  • punctul de pornire al călătoriei

  • destinația finală a zborului.

Compensaţiile pentru întârzierea unui zbor se pot acorda, după cum urmează:

  • 250 euro pentru toate zborurile de 1.500 kilometri sau mai puțin;

  • 400 de euro pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1.500 kilometri și pentru toate zborurile cuprinse între 1.500 și 3.500 kilometri;

  • 600 euro pentru toate zborurile care nu intră sub incidența literei celor două situaţii expuse mai sus.

 

Cel mai rapid procedeu prin care poţi beneficia de compensaţia care ţi se cuvine

În primul rând, nu accepta să-ţi dai acordul în scris către compania aeriană în schimbul unor reduceri sau vouchere! Acest lucru îţi va anula dreptul de beneficia de compensaţia ce ţi se cuvine pentru zborul întârziat!

Este adevărat că treci printr-o situaţie neplăcută, dar păstrează-ţi cumpătul şi valorifică dreptul tău de a solicita despăgubiri în situaţia întârzierii avionului.

Cea mai simplă şi sigură variantă este să apelezi la serviciile unei companii specializată în soluţionarea acestor proceduri de recuperare a despăgubirilor.

Echipa de jurişti ce activează în cadrul companiei AirAdvisor are o bogată experienţă în soluţionarea acestor tipuri de dispute. Aceşti specialişti te vor asista pe durata întregului proces, îţi vor oferi consiliere şi cu siguranţă pot combate diversele scuze invocate de către companiile aeriene ce ar putea fi îndreptate împotriva câştigului tău de cauză.

Primii paşi pe care îi ai de făcut în acest sens este să acorzi nu mai mult de 2 sau 3 minute pentru a completa această cerere. După ce ai efectuat cu succes acest pas, în cel mai scurt timp vei primi o informare cu privire la eligibilitatea preliminară şi la valoarea compensaţiei.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close