Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Criterii de care să ții cont când alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău

Criterii de care să ții cont când alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău

Oferta de jucării pe care o poți găsi în magazine este foarte generoasă, iar asta nu poate decât să te bucure.

Criterii de care să ții cont când alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Aug 2022   •   12:18

Cu toate acestea, alegerea jucăriilor adecvate pentru cel mic este puțin mai complicată, deoarece trebuie să țină cont de câteva criterii importante. Din păcate, nu există jucării potrivite pentru toate vârstele, astfel încât am pregătit câteva recomandări pentru tine și copilul tău. 

Va trebui să ții cont că întotdeauna jucăriile trebuie să se potrivească cu nivelul de dezvoltare al celui mic și abilitățile pe care le-a achiziționat. Jucăriile trebuie să fie sigure, să nu aibă părți ascuțite care pot răni copilul. De asemenea, ele trebuie să nu conțină substanțe toxice sau cu potențial alergic.

Pentru  a rezista utilizării îndelungate, o jucărie trebuie să fie realizată din materiale durabile, care nu se rup și nu se sparg. Pentru o achiziție inteligentă, alege jucării românești de la Jucărești, iar copilul tău va fi susținut în tot procesul de dezvoltare fizică și cognitivă. 

1. Sunt adecvate vârstei

Un copil se poate bucura cu adevărat de o jucărie doar dacă o poate utiliza singur. Jucăriile adecvate vârstei îl vor provoca și îl vor încuraja să le folosească și să își exerseze una sau mai multe abilități. O jucărie pentru o vârstă prea mică îl poate plictisi, deoarece nu îi oferă nicio provocare. Pe de altă parte, dacă este prea greu de utilizat, îl va frustra și îl va face să renunțe foarte repede. 

2. Încurajează explorarea și rezolvarea problemelor

Prin joc, cei mici dezvoltă abilități noi, pe care le exersează încontinuu. În acest fel, copiii învață să facă lucruri singuri, construind abilități de gândire logică și de dezvoltare a problemelor. Cei mici vor învăța lucruri importante despre corelația cauză-efect, despre echilibru și chiar despre relații spațiale. Vor beneficia și coordonarea mână-ochi, dar și abilitățile motorii fine, care sunt legate de mușchii mici de la mâini și degete. 

3. Sunt sigure

Producătorii sunt obligați să respecte anumite standarde internaționale, însă este și responsabilitatea ta, ca părinte, să examinezi cu atenție orice obiect care ajunge la copilul tău. Această regulă se aplică și jucăriilor, având în vedere că cel mic va trage de ele, le va arunca, le va trânti și chiar va mușca din ele.

Pentru a rezista acestui tratament destul de dur, jucăriile trebuie să fie fabricate din materiale durabile, să nu aibă colțuri sau muchii ascuțite și să nu conțină părți ce se pot desprinde și pot reprezenta pericol de înghițire sau sufocare. Materialele din care sunt realizate jucăriile trebuie să fie cât mai naturale, eventual ecologice, și să nu provoace alergii,  având în vedere că intră în contact cu pielea delicată a copilului. De asemenea, ele nu trebuie să fie toxice, deoarece vor fi băgate în gură și chiar supte. 

4. Susțin dezvoltarea imaginației

Creativitatea celor mici este o abilitate naturală, care trebuie încurajată pe cât posibil. Ei vor învăța să se prefacă și să utilizeze jucării și obiecte în roluri care nu au legătură cu destinația lor reală. De asemenea, ei pot juca diverse roluri, susținând că sunt regi, polițisti sau extratereștri. Jucăriile adecvate pot susține dezvoltarea imaginației, oferindu-le contextul necesar pentru crearea unor scenarii complexe. Vor fi stimulate în acest fel abilitățile de limbaj și alfabetizarea, dar și cele de rezolvare a problemelor. 

5. Încurajează jocul activ

Activitatea fizică este foarte importantă pentru copiii mici. Cu cât vor reuși să își folosească mai repede și mai bine abilitățile motorii grosiere și fine, cu atât copiii vor deveni mai puternici și mai încrezători în ceea ce pot face. Alege jucării care stimulează jocul activ, mișcarea, alergarea, înotul și mersul pe două roți. 

Alegerea jucăriilor potrivite pentru cel mic, va duce la creșterea independenței și la hrănirea curiozității naturale. Copilul tău va beneficia de nenumărate avantaje, cum sunt experimentarea, explorarea și dezvoltarea abilităților sociale. 

×
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close