Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Giftday.ro sau cum sa oferi cadouri din suflet care sa faca și să te facă fericit

Giftday.ro sau cum sa oferi cadouri din suflet care sa faca și să te facă fericit

Oferirea de cadouri este o tradiție străveche, modelată de diferite timpuri și culturi. De la începutul omenirii, darurile au fost schimbate ca formă de interacțiune socială în întreaga lume. Oferirea de cadouri este, de asemenea, foarte importantă în societatea noastră. Cadoul devine o rețea de a da și lua și are un impact extraordinar asupra legăturilor sociale.

Giftday.ro sau cum sa oferi cadouri din suflet care sa faca și să te facă fericit
de Georgiana Adam    |    27 Mai 2021   •   14:00

Există o serie de studii pe tema oferirii și primirii cadourilor care au fost efectuate în diferite țări occidentale. Vorbim despre studii din diferite domenii. În domeniul psihologiei, subiectul este cel puțin la fel de interesant ca în economie și neuroștiințe. Sunt cercetate diferite întrebări și domenii legate de subiect. A dărui te face fericit?  

Fericirea are ceva de-a face cu psihologia și poate avea regulile și legile sale care duc la concluzii logice - dar până la urmă fiecare persoană este unică. Trebuie amintit că a oferi sau a da este întotdeauna o chestiune de personalitate a celui care dăruiește și este, de asemenea, o chestiune a motivelor lor personale.  

O altă întrebare care ar trebui pusă în acest context este: te face fericit să primești un cadou?  Fericirea primirii unui cadou începe încă din copilărie. Un cadou original poate încânta. Dar un cadou poate și dezamăgi. Cadourile pot face o persoană să se simtă importantă, dar pot fi și jignitoare. Dăruirea de cadouri trebuie învățată și este într-adevăr o știință în sine, deoarece pot fi făcute multe greșeli. 

Știi ca oamenii fericiți sunt mai înclinați să ofere cadouri? Există persoane care se descurcă foarte bine din punct de vedere economic, dar sunt zgârcite. Pur și simplu nu oferă nimic. Și practic aceste persoane dau întotdeauna impresia că nu au o dispoziție deosebit de bună.

Și apoi există opusul: persoana care râde mereu, care nu se descurcă atât de bine din punct de vedere economic, dar care are întotdeauna ceva pentru alți oameni și este foarte generoasă. Acest lucru nu este neobișnuit și apare în toate culturile lumii. Este destul de evident că oamenii fericiți au mult mai multe de oferit, motiv pentru care sunt mult mai predispuși să ofere cadouri altor persoane sau, pur și simplu, să facă ceva bun pentru ei.   

Cadouri personale pentru toată lumea 

Cu toții îi cunoaștem pe acești oameni care aproape se sacrifică pentru semenii lor. Oamenii care sunt mereu acolo pentru alții, pentru a-i face fericiți, pentru a-i ajuta, pentru a-i sprijini sunt altruistii. Aceștia sunt cei care fac adesea cadouri. În plus, cadourile, cum spuneam în subtitlu, sunt personale. Asta înseamnă ca destinatarul va primi acel “ceva” care sa facă darul unic.

Adesea, aceste persoane aleg cadourile personalizate, care vor fi unice nu atat prin natura, cât adesea prin mesajul transmis. De exmeplu, cei care aleg https://www.giftday.ro/ pot alege cadouri personalizate. Vorbim despre diverse obiecte banale ce pot fi inscripționate sau imprimate cu diverse imagini sau mesaje speciale.

Cel care iubește să dăruiască și știe cum să o facă va cunoaște multe aspecte din viața și personalitatea celui care va primi cadoul, astfel încât să  reușească să îi ofere darul perfect. Fie ca vorbim despre o cană, o pernă sau un covoras de intrare, a personaliza ceva poate aduce destinatarului mai multă fericire decat crezi. De ce? Pentru că îi vei demonstra că, pe lângă faptul că îi oferi o atenție, cadoul tău merge spre o țintă precisă din sufletul sau personalitatea lui.

Relația dintre venituri și prețurile cadourilor

Recent, economiștii au început să studieze efectele veniturilor personale și ale influenței pe care acestea o au asupra oferirii cadouri. Au folosit tehnici din economia experimentală. Cercetarea a relevat un aspect interesant, și anume diferitele moduri în care femeile și bărbații reacționează la prețul cadoului: atunci când prețul este crescut, bărbații sunt aparent mai puțin dispuși să ofere, față de o femeie.

Totuși, trebuie să înțelegem că nu cât de mult costă un cadou contează  ci, o spunem încă o dată, mesajul din spatele lor. Degeaba oferi un obiect scump, însă lipsit de substanță și sentimente. Mai bine oferi ceva la un preț mai mic, dar care sa aibă o valoare sentimentală mult mai mare. În plus, nu trebuie să ne simțim frustrați când bugetul este mic. Un cadou personalizat nu costă mult și va fi cadoul perfect în diverse ocazii. 

Și totuși, de ce oferim cadouri

În primul rând, iubirea este unul din motivele principale pentru către oferim cadouri. Dacă iubim pe cineva, fie că vorbim de partener, un părinte sau copil, ne dorim să îi putem oferi cât mai multe lucruri. În acest caz se pare însă că punem mai mult suflet de cât în oricare altă situație de dăruire. Când cumpărăm un cadou pentru persoana iubită, simțim acea satisfacție imensă și atunci se declanșează și un sentiment excepțional de fericire. 

Stima de sine și prestigiul sunt, de asemenea, motive comune pentru a face cadouri. Desigur, sunt oameni care simt o anumită fericire făcând acest lucru, însă nu se poate compara sentimentul cu cel simțit în primul caz.

Gratitudinea ar fi un alt motiv și poate fi la fel de satisfăcător că iubirea, atâta timp cât acea gratitudine este sinceră și nu se simte că o obligație. 

Prin urmare, indiferent de valoarea unui cadou, a oferi daruri poate fi ceva ce facem nu numai pentru cealaltă persoană, destinatar, ci și pentru noi înșine: nu am face-o dacă am fi indiferenți față de cealaltă persoană.

Și tocmai de aceea nu contează deloc în psihologia de zi cu zi dacă ne satisfacem sau nu propriile motive oferind cadouri. Majoritatea oamenilor știu de la sine că atunci când vine vorba de cineva iubit, care înseamnă ceva pentru ei, își dezvoltă brusc puteri și simțuri nebănuite și, dacă pot, îi vor oferi și luna de pe cer. Fericirea celuilalt, înseamnă și fericirea ta! 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close