Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce îți spune felul în care decurge un interviu despre viitorul angajator?

Ce îți spune felul în care decurge un interviu despre viitorul angajator?

Un interviu este foarte important nu numai pentru recrutorul din fața ta, cât și pentru tine, pentru că o astfel de interacțiune îți va spune câteva lucruri foarte utile despre oamenii cu care ar urma să lucrezi, despre cultura organizațională a companiei sau despre eventuale probleme care ar putea apărea odată ce te angajezi acolo.

Ce îți spune felul în care decurge un interviu despre viitorul angajator?
de Georgiana Adam    |    20 Noi 2020   •   17:55

De cele mai multe ori indiciile care arată că jobul respectiv nu e ceea ce pare sau că firma/compania respectivă nu își tratează angajații chiar așa cum trebuie sunt chiar în fața ta și tocmai de aceea este bine să înveți să le recunoști.

Așadar, în cele ce urmează te invităm să parcurgem împreună câteva situații care îți pot furniza detalii importante despre locul în care ar urma să lucrezi.

Calitatea întrebărilor adresate

Unul dintre principalele indicii vizează calitatea întrebărilor pe care le primești în cadrul interviului. Cu alte cuvinte, dacă observi că recrutorul nu îți pune prea multe întrebări despre experiența pe care o ai, despre ceea ce a văzut deja în CV-ul tău sau despre așteptările pe care le ai de la job-ul respectiv, acesta este un semn clar că în companie există posibile nereguli, dincolo de atitudinea neprofesionistă a recrutorului din fața ta.

Uneori, atunci când nu primești întrebări despre experiența profesională sau despre așteptările tale legate de jobul respectiv este posibil ca recrutorului sau companiei să nu îi pese prea mult pe cine angajează. Asta se poate întâmpla din mai multe motive, un posibil scenariu fiind următorul: ar putea fi vorba despre un job nu tocmai serios, prin urmare angajatul descoperă unele aspecte negative pe parcus și își dă demisia la scurt timp, recrutorul știe toate aceste lucruri, e conștient că nici tu nu vei rămâne prea mult acolo, prin urmare consideră că nu are rost să investească timp și energie pentru a-ți afla background-ul profesional sau pentru a te cunoaște mai bine. Așadar, ai mare grijă la recrutorii care nu sunt curioși să afle cine ești, ce ai mai făcut înainte și care îți spun după 10 minute: „Felicitări, ești angajat!”

Respectul față de profesia ta

O altă situație cu care te-ai putea întâlni este cea în care recrutorul nu pare să aibă prea mult respect pentru profesia ta. Cu alte cuvinte, din discursul acestuia înțelegi că un om care face ceea ce faci tu este un simplu „tool” și nimic mai mult.

Evident, într-o companie serioasă nu există roluri secundare, pentru o companie cu adevărat mare știe că dacă o rotiță nu funcționează corect, întreg workflow-ul se va prăbuși și vor exista pierderi financiare foarte mari.

Un recrutor care îți transmite mesajul că pentru angajator vei fi un simplu tool îți spune, de fapt, că trebuie să eviți să lucrezi în compania respectivă pentru că oamenii care fac ceea ce faci tu sunt tratați ca simple unelte. În plus, cel mai probabil sunt și concediați mult mai des decât restul, tocmai pentru că angajatorul consideră că nu sunt de neînlocuit.

Atitudine defensivă când ceri detalii

O altă situație care ar trebui să îți dea de gândit este cea în care recrutorul adoptă o atitudine defensivă atunci când ceri detalii foarte specifice legate de rolul pe care îl vei avea în cadrul companiei (de exemplu: cui îi vei raporta sau care vor fi, mai exact, sarcinile tale).

De cele mai multe ori, atunci când recrutorul are o atitudine ușor agresivă sau când refuză să dea detalii, spunând că vei fi informat cu privire la toate aceste aspecte după angajare, cel mai probabil este vorba despre un job 5-în-1, adică un job care presupune că va trebui să faci mult mai multe lucruri decât cele pentru care ești plătit.

Prin urmare, fie că vorbim despre angajări în videochat, în construcții, vânzări sau IT, ori de câte ori recrutorul intră în defensivă atunci când îi sunt cerute detalii foarte specifice, acesta e un semn clar că vorbim despre un job pe care ar trebui să-l eviți.

Așadar, acestea sunt câteva situații care îți pot spune foarte multe lucruri despre locul în care ar urma să lucrezi. Fii întodeauna atent la detalii și ia o decizie înțeleaptă!

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close