Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ghidul esențial pentru a naviga prin cerințele cehe privind vinieta pentru călătoriile rutiere

Ghidul esențial pentru a naviga prin cerințele cehe privind vinieta pentru călătoriile rutiere

Conducerea autoturismelor în străinătate impune călătorilor să se supună diferitelor legi și reglementări rutiere al căror scop este de a asigura siguranța pe șosea.

Ghidul esențial pentru a naviga prin cerințele cehe privind vinieta pentru călătoriile rutiere
Sursa foto: Unsplash.com
de Georgiana Adam    |    07 Dec 2023   •   13:24

Cunoașterea cerințelor specifice este esențială pentru a naviga în Cehia fără probleme. Merită să învățați despre sistemul de viniete ceh pentru a evita problemele în timpul călătoriilor prin această țară pitorească. 

Acest articol vă va oferi cunoștințele necesare despre cerințele vinietei cehe pentru a vă ajuta să explorați această țară fermecătoare cu mașina. Veți afla dacă vehiculul dumneavoastră necesită achiziționarea unei viniete, ce tipuri de viniete sunt disponibile, unde pot fi obținute și ce se poate întâmpla dacă conduceți fără o vinieta valabilă. 

Am nevoie de o vinieta pentru a conduce în Republica Cehă?

Răspunsul este da! Republica Cehă le cere conducătorilor auto să cumpere vinieta corespunzătoare pentru a utiliza în mod legal autostrăzile și drumurile expres. Vinietele reprezintă o taxă rutieră care trebuie să fie acoperită pentru a utiliza în mod legal drumurile cu taxă din țară. Călătorind pe unele drumuri cehești fără o vinieta valabilă poate duce la amenzi mari. Prin urmare, obținerea unei viniete va fi necesară dacă intenționați să călătoriți în Republica Cehă cu mașina. 

De asemenea, rețineți că cerința vinietei se aplică tuturor vehiculelor cu cel puțin patru roți. Cu toate acestea, greutatea maximă a acestora nu poate depăși 3,5 tone. Vehiculele remorcate și motocicletele sunt scutite de obligația de a deține vinieta. În plus, vehiculele cu o greutate totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone trebuie să instaleze un dispozitiv GPS care să le măsoare distanța parcursă în Republica Cehă. Apoi, taxa de drum va fi estimată pe baza kilometrajului acestora. 

Tipuri de viniete cehești

Vinieta cehă este disponibilă doar sub formă de viniete digitale din 2021, când autoritățile țării au înlocuit în întregime vinietele autocolante cu viniete digitale. Pentru a satisface toate nevoile șoferilor, există trei tipuri diferite de viniete pentru Republica Cehă, inclusiv:

  • o vinieta de 10 zile
  • o vinieta de 30 de zile
  • o vinieta de 1 an

După cum se poate părea, dacă călătoria dumneavoastră în Cehia este foarte scurtă, puteți economisi bani și puteți achiziționa vinieta cu cea mai scurtă opțiune de valabilitate, care va fi cea mai ieftină. Dimpotrivă, dacă Cehia este țara pe care o vizitați frecvent pe parcursul anului, puteți obține o vinieta anuală și puteți vizita țara de numeroase ori pe parcursul anului. 

Mai mult, în timpul achiziției online, șoferul este cel care poate selecta data de început a vinietei. Nu uitați doar să introduceți data corectă în calendarul online înainte de a finaliza achiziția. 

De unde pot cumpăra o vinieta cehă?

Există trei modalități de a obține o vinieta cehă, și anume, la unul dintre punctele de vânzare a vinietelor (Česká pošta și EuroOil), la un chioșc cu autoservire situat la frontiera țării, precum și la un magazin online, de exemplu, vignetteczech.eu.

În loc să căutați pe drum cel mai apropiat punct de vânzare a vinietei, se recomandă achiziționarea unei viniete chiar înainte de începerea călătoriei. Manipularea acesteia înainte de a trece granița cehă vă va scuti de stres și timp inutil.

Cum să cumpărați o vinieta online?

Achiziționarea unei viniete online este un proces foarte intuitiv și economisește timp. Pentru a vă asigura că acesta are succes, va trebui să vă pregătiți dispozitivul electronic funcțional și să verificați dacă aveți o conexiune stabilă la internet.

Instrucțiunile pentru procesul de cumpărare includ următorii pași:

Selectați un tip de viniete digitale care se potrivește cel mai bine cu planurile dumneavoastră de conducere (10 zile, 30 de zile sau 1 an).

  • Furnizați numărul de înmatriculare al vehiculului dumneavoastră, precum și țara de înmatriculare a vehiculului. 
  • Alegeți data de începere a vinietei dumneavoastră.
  • Plătiți taxa de procesare.
  • Primiți un e-mail de confirmare.
  • Conduceți în Republica Cehă!

Ce se poate întâmpla dacă conduc fără vinieta în Cehia?

Conducerea fără vinieta în Cehia poate avea consecințe foarte neplăcute. Autoritățile cehe efectuează controlul vinietei datorită sistemului de camere de luat vederi amplasate pe întreg teritoriul țării. Acestea sunt capabile să scaneze numerele de înmatriculare și să verifice dacă un anumit vehicul posedă o vinieta digitală sau dacă este scutit de cerința vinietei. 

În cazul în care se constată că un șofer utilizează drumurile cu taxă din Cehia fără o vinieta valabilă (fără a fi scutit), acesta este pasibil de o amendă de până la 20.000 CZK. După cum puteți vedea, sancțiunea este destul de mare și nu are rost să o riscați dacă nu cumpărați o vinieta cehă. Obțineți-o pe a dvs. online și economisiți-vă banii și stresul!

Încheiere

Acest articol a cuprins cele mai importante cerințe privind vinietele în Republica Cehă. Am subliniat importanța respectării cu atenție a acestor reglementări, deoarece utilizarea ilegală a drumurilor cu taxă fără o vinieta corespunzătoare riscă amenzi mari. 

Pentru călătorii care plănuiesc o călătorie în Republica Cehă, vă recomandăm să citiți cu atenție cerințele privind vinietele și să obțineți o vinieta înainte de a începe călătoria. Acest lucru vă va ajuta să evitați complicațiile inutile și vă va permite să vă bucurați în siguranță și în mod legal de farmecul acestei țări fascinante.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close