Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Importanța și avantajele oferite de ușile antifoc

Importanța și avantajele oferite de ușile antifoc

Este bine cunoscut faptul că focul generează tragedii uriașe și că multe incendii se soldează cu victime din cauza echipării necorespunzătoare a spațiilor publice sau private.

Importanța și avantajele oferite de ușile antifoc
Sursa foto: Pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Oct 2022   •   11:54

Ușile antifoc reprezintă una dintre părțile esențiale din tabloul arhitectural ce vizează limitarea extinderii flăcărilor. Prin construcția lor ermetică, acestea au capacitatea de a etanșa complet golul de trecere, lucru ce previne propagarea incendiului către alte zone și pătrunderea fumului sau a gazelor toxice emanate. Descoperă mai departe care este rolul acestor elemente și ce beneficii oferă.

Ce sunt ușile antifoc

Robuste și funcționale, confecționate din metal, lemn sau sticlă groasă și atractive din punct de vedere estetic, ușile antifoc sunt definite ca fiind o adevărată barieră în calea flăcărilor. Acestea sunt realizate din materiale incombustibile, care întârzie sau previn răspândirea incendiilor. Unele tipuri de uși rezistente la foc sunt galvanizate, umplute cu material termoizolant și prevăzute cu garnituri intumescente ce expandează în prezența temperaturilor ridicate.

Protecția pe care o oferă aceste elemente nu este nelimitată, ci în funcție de clasa de rezistență aleasă, durata minimă de rezistență este de 60 de minute. Multe modele de uși rezistente la foc de pe ușiantifoc.ro asigură protecție la incendiu timp de o oră, 90 de minute sau 120 de minute, durata maximă existentă pe piață.

Importanța ușilor antifoc

Concepute cu maximă rigurozitate, ușile rezistente la foc contribuie la limitarea incendiilor, fumului și gazelor toxice, dar și la evitarea pierderilor de vieți omenești. Astfel de produse trebuie integrate în planul de protecție anti-incendiu al oricărei clădiri. Oricât de mare ar fi viteza de dispersare a flăcărilor, ușile antifoc pot ține vâlvătaia la distanță până la două ore. În acest timp, oamenii pot fi salvați cu ușurință, la fel și lucrurile importante sau alte zone ale unei construcții.

În instituțiile publice, spitale, clădiri comerciale sau alte spații aceste elemente sunt obligatorii prin lege, însă montarea unor uși rezistente la foc ar trebui să fie luată în considerare de orice proprietar, indiferent dacă deține clădiri publice sau rezidențiale. Ușile antifoc au proprietăți excelente de rezistență și izolare termică, beneficiază de etanșări speciale, îndeplinesc cerințele europene privind rezistența la foc, precum și legislația națională privind siguranța și securitatea în clădiri.

Avantajele oferite de ușile antifoc

Întrucât au o construcție ermetică, ușile antifoc pot etanșa în totalitate zonele de trecere și vin în întâmpinarea tuturor cerințelor pe care nu le pot satisface produsele obișnuite. Iată care sunt principalele avantaje pe care le oferă elementele cu protecție ignifugă:

  •  Oferă un nivel ridicat de siguranță;
  • Au capacitatea de a salva vieți omenești;
  • Păstrează integritatea bunurilor și a obiectelor de valoare;
  • Previn răspândirea focului dintr-o parte în alta;
  • Se pot utiliza perioade îndelungate, atât în mediile rezidențiale cât și în zonele comerciale ori instituții publice unde fluxul de persoane este ridicat;
  • Oferă o bună izolare termică;
  • Rezistă la diverși factori meteorologici și la agenții chimici de natură corozivă;
  • Domeniile de aplicabilitate sunt foarte diverse;
  • Contribuie la limitarea focului, fumului, căldurii și gazelor toxice;
  • Se întrețin foarte ușor;
  • Designul ușilor antifoc poate fi îmbinat cu utilitatea și siguranța;
  • Au dimensiuni variate și sensul de deschidere reversibil;
  • Există modele diferite, realizate din tot felul de materiale care rezistă la foc, respectiv metal, lemn sau sticlă.

Ușile antifoc dețin un rol important în planul de protecție anti-incendiu al oricărei clădiri. Aceste elemente servesc ca o barieră împotriva răspândirii focului, iar prin proprietățile lor speciale pot salva multe vieți. Sunt ideale în mediile industriale, sanitare sau cu fluxuri mari de persoane, însă pot fi instalate și în locuințele private deoarece fac o diferență uriașă în caz de incendiu.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close