Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Păreri Kaminhorn: Ce coș de fum trebuie să alegi pentru locuința ta

Păreri Kaminhorn: Ce coș de fum trebuie să alegi pentru locuința ta

Coșul de fum este unul dintre cele mai importante elemente ale unui sistem de încălzire și necesită o atenție deosebită deoarece siguranța întregii locuințe depinde de buna sa funcționare.

Păreri Kaminhorn: Ce coș de fum trebuie să alegi pentru locuința ta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Oct 2022   •   12:55

Un coș de fum vechi poate reprezenta un real pericol pentru tine și familia ta, fiind necesară schimbarea acestuia înainte de începerea sezonului rece.

Achiziționarea unui coș de fum potrivit casei tale reprezintă o decizie importantă care necesită o bună documentare anterioară. În prezent, în România, coșurile de fum improvizate sau necurățate la timp sunt principala cauză a incendiilor de locuințe. Este esențială alegerea unui coș de fum sigur, care să corespundă normativelor europene în vigoare și care să fie certificat CE. După ce ai ales un producător care să garanteze calitatea corespunzătoare a produsului, poți ține cont de următoarele indicații pentru a găsi coșul de fum perfect pentru nevoile tale. În ghidul de față vei regăsi sfaturile avizate ale echipei Kaminhorn, cel mai mare producător de coșuri de fum profesionale din România.

Există diverse tipuri de coșuri de fum, iar fiecare prezintă avantaje și dezavantaje specifice. Pentru a găsi modelul potrivit pentru tine trebuie să evaluezi foarte bine felul în care acestea se adaptează casei tale.

1. Coșurile de fum din cărămidă presată plină:

Acest tip de hornuri a fost foarte utilizat până în urmă cu 20 de ani mai ales pentru sobe (mai puțin pentru șeminee). Deși estetica lor rămâne în continuare un punct de referință pentru cum arată coșurile de fum, popularitatea lor a scăzut din cauza faptului că nu sunt sisteme de evacuare sigure sau foarte rezistente. Acestea sunt destul de dificil de construit și implică prezența unui expert în zidărie care să dețină și cunoștințe despre dinamica aerului cald.

2. Coșurile de fum din tuburi ceramice sau metalice:

Acestea reprezintă o variantă mai modernă a coșurilor de fum și sunt utilizate atât pentru sobe, cât și pentru șeminee. Ele sunt mai practice decât cele din cărămidă presată plină datorită faptului că există mai multe tipodimensiuni, lucru care permite dimensionarea fumurilor în funcție de tipul de utilizare dorit.

3. Coșuri de fum din module prefabricate ceramică sau metal:

Acest tip de coșuri de fum oferă atât rapiditate în execuție și siguranță în exploatare, cât și rezistență și stabilitate în caz de dezastre naturale. Indiferent de tipul de module, ele sunt termoizolate cu vată bazaltică sau de sticlă și au interiorul foarte bine finisat pentru a nu permite acumularea de gudron. Modelele de hornuri prefabricate sunt adesea supuse unor testări riguroase pentru a garanta rezistența și sunt produse utilizând tehnologii moderne și inovative.

În ceea ce privește coșurile de fum prefabricate profesionale, diferența dintre cele din inox și cele din ceramică o face adaptabilitatea. Hornurile din inox au o greutate redusă și sunt potrivite pentru situațiile în care este nevoie de un coș de fum înalt și ușor de instalat pe diferite structuri, dar și acolo unde spațiul este mai puțin accesibil pentru un coș de fum robust. În comparație, coșurile de fum ceramice sunt mai rigide și mai grele, dar asta garantează o rezistență sporită, chiar și până la 30 de ani. Ambele tipuri de coș de fum pot fi personalizate.

În funcție de sursa de căldură și de alte criterii precum înălțimea locuinței, clima locală și locul unde va fi amplasat hornul, trebuie să fii atent la următoarele aspecte:

Dimensionarea coșului de fum are ca fundament o regulă de bază, respectiv ca diametrul interior al coșului de fum să fie cel puțin egal cu diametrul racordului de evacuare al gazelor de ardere de pe sursa de căldură. Diametrul interior al unui coș de fum este stabilit în funcție de parametrii tehnici ai șemineului, centralei sau sobei. 

În general, coșurile de fum profesionale pot fi construite din ceramică sau inox. Fiecare tip de coș are diverse caracteristici. Este bine ca acestea să fie cunoscute în detaliu atunci când achiziționezi un coș de fum pentru locuința ta. De asemenea, trebuie să iei în considerare că în România, legislația prevede faptul că toate coșurile de fum trebuie să fie produse cu certificare CE*. 

 *Marcajul CE indică în special că produsele respectă cerințele esențiale ale directivelor aplicabile și că produsele sunt supuse proceselor de evaluare a conformității specificate în directive.

Izolația este fundamentală pentru buna funcționalitate a coșurilor de fum. Principalul rol al izolației este cel de a împiedica apariția condensului și implicit a formării gudronului care este inflamabil și poate înfunda traseul de evacuare al hornului sau poate cauza un incendiu. Atât izolația coșurilor de fum profesionale din inox, cât și izolația celor din ceramică, asigură eficiența și siguranța întregului sistem. O izolație corespunzătoare va crește randamentul cu 40-50%. 

Nu în ultimul rând, pentru a evita autoaprinderea este importantă curățarea și verificarea de cel puțin două ori pe an a coșului de fum. Sugerăm ca acestea să fie efectuate la începutul, precum și la sfârșitul sezonului rece. Mai mult decât atât, dacă încălzirea principală este cu combustibil solid, este necesară curățarea coșului de fum la fiecare 3 luni în timpul sezonului rece. 

Atât verificarea, precum și curățarea coșului de fum trebuie făcute utilizând instrumente profesionale și perii adecvate dimensiunii coșului, de către persoane autorizate. 

Luând în considerare aceste informații, poți alege coșul de fum potrivit pentru locuința ta, astfel încât să asigure un mediu sigur și eficient încălzit. Recomandăm să apelezi întotdeauna la o echipă de profesioniști pentru a beneficia de servicii autorizate și care reduc riscurile de apariție a unui incendiu sau de provocare a daunelor.

Vizitează site-ul Kaminhorn pentru a descoperi oferta acestora pentru coșuri de fum profesionale, din ceramică sau inox. Kaminhorn produce o gamă de coșuri de fum profesionale, cu garanție de până la 30 ani, cu certificate tehnice și de conformitate și distribuie o varietate mare de focare de șeminee de la producători de renume din Europa. 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close