Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Care este potențialul locurilor de joacă susținut prin fonduri europene?

Care este potențialul locurilor de joacă susținut prin fonduri europene?

Acest articol abordează criza pandemiei din punctul de vedere al economiei și, în special, al deciziilor fundamentale luate de Uniunea Europeană, ale căror măsuri vor trebui să ia o formă precisă după finalizarea procedurii sale instituționale.

Care este potențialul locurilor de joacă susținut prin fonduri europene?
de Georgiana Adam    |    04 Dec 2020   •   18:15

Pandemie sau declanșarea unei crize latente?

Pandemia Covid-19 ne-a copleșit, în special din cauza șocului pe care l-a provocat sănătății publice, dar și mai mult din cauza profunzimii depresiei economice pe care a declanșat-o, provocând o catastrofă socială care cufundă totul în incertitudine. Această criză, agravată și accelerată de pandemie, are loc într-un context în care s-au manifestat în prealabil simptomele epuizării ciclului economic capitalist, scurt și fragil, care rezultă în mod fals din criza din 2008. Pandemia a mărit dimensiunea poverii sale: profitabilitate redusă, epuizare a creșterii productivității, îndatorare mare - mai întâi privată, apoi publică, investiții inutile, șomaj ridicat și model de muncă instabil și disciplinar, producție bazată pe combustibili fosili.

Cu toate acestea, pandemia conferă acestei crize o formă proprie, nu numai datorită implementării măsurilor de izolare parțiale pentru economie, ci și dezordinii și perturbării lanțurilor internaționale de aprovizionare de valoare capitalistă. De fapt, dificultățile de relansare a economiei vor fi semnificative într-un context în care capitalul nu se așteaptă la rentabilitate în multe sectoare economice, cu excepția sectoarelor care au beneficiat de pandemie din cauza circumstanțelor impuse de măsurile de precauție pentru sănătate (tehnologie, produse farmaceutice, distribuție online și casă, reforme imobiliare, anumite sectoare alimentare).

Ministerul Economiei a publicat o nouă formă, a doua, a proiectului de procedură de implementare a Măsurii 3 - granturi pentru investiții de câte 50.000-200.000 Euro pentru firmele mici și mijlocii (IMM). Printre modificări se numără introducerea comisionului limitat pentru consultanții care fac proiectele în rândul cheltuielilor eligibile, cu o limită.

Având în vedere acestea, oficialii guvernamentali au promis o serie de soluţii pentru finanţarea business-urilor care şi-au pierdut potenţialul de creştere din cauza crizei generate de pandemie.

Una dintre soluții, ce a devenit deja operațională pentru mulți operatori economici, printre care și locurile de joacă, este programul de finanţare prin granturi guvernamentale.

Aici intervenția instituțiilor publice pare a fi decisivă, luând un rol inovator de frunte, nu atât din cauza inaugurării unei noi relații cu sectorul privat, cât și din cauza proporției sale. Confruntat cu necesitatea de a satisface nevoile de sănătate, sociale și de ocupare a forței de muncă ale populației, precum și nevoia urgentă pentru o tranziție ecologică a modelului de energie și producție, prin promovarea investițiilor publice în conformitate cu aceste obiective, vor fi utilizate finanțări publice.

Pentru aceasta există măsura 3: Granturi pentru investiții productive acordate IMM-urilor din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiții depus: între 50.000-200.000 Euro. Prin acest program se pot deschide noi locuri de joacă, fiind eligibile toate tipurile de echipament (modulare, electronice, de interior și exterior). De asemenea, se poate achiziționa imobilul, cu condiția ca acesta să aibă destinație comercială. În situația în care deții deja un loc de joacă, aceste fonduri pot fi utile pentru înlocuirea echipamentelor vechi. Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați!

×
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close