Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Problemele bătrâneții: azil de bătrâni sau propria locuință

Problemele bătrâneții: azil de bătrâni sau propria locuință

Bătrânețea este o perioadă sensibilă a vieții atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere emoțional: înaintarea în vârstă aduce cu sine diferite afecțiuni - de la bolile cardiovasculare, până la diabet și Alzheimer -, iar pensionarea și pierderea partenerului de viață și a altor rude apropiate poate însemna o limitare a interacțiunilor cu ceilalți.

Problemele bătrâneții: azil de bătrâni sau propria locuință
Sursa foto: Unsplash
de Georgiana Adam    |    02 Aug 2021   •   16:44

În timp, pierderea sentimentului de apartenență la o comunitate duce la instalarea depresiei, tulburare psiho-emoțională des întâlnită în rândul seniorilor.

În acest context, apare întrebarea: unde își pot trata vârstnicii mai bine problemele de sănătate - la domiciliu sau într-un cămin privat pentru bătrâni? Unde se pot bucura de o bătrânețe demnă și liniștită, în deplină siguranță? 

Sunt mai mulți factori ce trebuie luați în considerare pentru a oferi răspunsul la această întrebare. În cele ce urmează vom vorbi despre cei esențiali:

Starea de sănătate a vârstnicului

Înaintarea în vârstă este un important factor de risc pentru numeroase afecțiuni, printre care amintim demența, frecvent întâlnită în rândul persoanelor de peste 65 de ani.

Diabetul, accidentul vascular cerebral, afecțiunile cardiovasculare sunt alte trei boli comune bătrâneții care, netratate corespunzător, au un impact negativ major asupra vieții cotidiene a pacienților.

Pentru a ne da seama care este opțiunea cea mai bună pentru îngrijirea persoanei în vârstă, trebuie să ținem cont de gradul afecțiunii.

De pildă, un pacient recent diagnosticat cu Alzheimer va rămâne independent în primele stadii ale bolii, însă ulterior va ajunge complet dependent de sprijinul celor din jur.

De altfel, este indicat ca acesta să fie în permanență supravegheat, motiv pentru care, odată cu avansarea bolii, apropiații săi sunt nevoiți să angajeze pe cineva specializat în îngrijirea pacienților cu Alzheimer, care să locuiască în permanență cu vârstnicul. 

Găsirea unui astfel de persoane și adaptarea locuinței în așa fel încât să fie 100% sigură pentru pacient pot fi destul de dificile, motiv pentru care familiile pacienților cu Alzheimer apelează la serviciile oferite de căminele pentru bătrâni. Aici, pacienții beneficiază de servicii medicale, precum și de activități de terapie ocupațională adaptate nevoilor lor.

Așadar, cazarea într-un cămin pentru bătrâni se dovedește a fi o alegere inspirată mai ales în cazul pacienților cu afecțiuni grave, a căror evoluție este rapidă. Este bine de știut faptul că oferta de preț pentru căminul de bătrâni Affinity depinde și de tipul serviciilor medicale de care are nevoie vârstnicul, în funcție de stadiul afecțiunii sale. 

Viața socială a vârstnicului

Așa cum am spus, ieșirea din câmpul muncii poate însemna o limitare sau chiar anulare a interacțiunilor bătrânilor, iar pierderea partenerului de viață are un impact negativ asupra stării emoționale a acestora.

Singurătatea este, de altfel, o problemă frecvent întâlnită în rândul seniorilor, mai ales în rândul celor care locuiesc la mari distanțe de copii sau de alte rude apropiate. 

Într-adevăr, unii copii sau nepoți aleg să-și cheme părinții sau bunicii să locuiască împreună cu ei, pentru a-i ajuta să depășească mai ușor noile provocări apărute în viața lor.

Totuși, acest lucru nu este întotdeauna posibil, mai ales că unor persoane în vârstă le este greu să se despartă de propriul cămin, de orașul sau chiar țara în care au locuit dintotdeauna. Pentru aceștia, cazarea într-un cămin pentru vârstnici aflat în apropierea domiciliului lor este o variantă mult mai bună din punct de vedere emoțional. 

Aici, au ocazia să cunoască persoane cu vârste și interese similare cu ale lor și, astfel, să-și redobândească sentimentul de apartenență la comunitate, să depășească mai ușor provocările aduse de afecțiunea cu care se confruntă. În plus, pot fi vizitați regulat de persoanele din familie.

Concluzie

Starea de sănătate și viața socială a vârstnicului sunt principalii factori ce trebuie luați în considerare atunci când vine vorba despre alegerea unui cămin pentru îngrijirea acestuia, în detrimentul îngrijirii la domiciliu - și viceversa. 

Cu toate acestea, cazarea într-un azil pentru bătrâni se poate dovedi a fi o alegere inspirată inclusiv în cazul seniorilor care nu suferă de nicio afecțiune: aici beneficiază de cele mai bune condiții de îngrijire geriatrică, esențială pentru prevenirea bolilor comune bătrâneții. În plus, vârstnicii au ocazia de a interacționa cu alte persoane și chiar de a lega relații de prietenie.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close