Antena 3 Economic Cutremur pentru multinaționale. Ce li se pregătește

Cutremur pentru multinaționale. Ce li se pregătește

21 Oct 2016   •   16:26
Cutremur pentru multinaționale. Ce li se pregătește

O analiză KeysFin arată că-n 2015 peste 5.300 de societăți din România au derulat afaceri de 48 de miliarde de euro în sistem offshore, sumă care reprezintă 20% din cifra de afaceri din economia românească. 9% din angajații din România lucrează pentru firme offshore, scrie DCNews.

 Economistul Lucian Isar a precizat că ”pentru că nu este doar o preocupare doar la nivelul României, săptămâna viitoare o să auziți de o inițiativă legislativă care implementează așa-numita directivă europeană 1164/2016, care încearcă să elimine această discriminare pozitivă în favoarea multinaționalelor. Este o directivă europeană, în Europa a cerut dată de implementare 1 ianuarie 2018, această inițiativă legislativă încearcă să mute mai aproape de noi implementarea și încearcă să evite aceste scheme prin care multinaționalele mută profitul în străinătate fără să plătească taxe în România”. 

”Dacă companiile românești au o cifră de afaceri aproximativ egală cu multinaționalele, companiile românești au un număr de angajați de circa zece ori mai mare decât companiile multinaționale, profitul arătat de companiile românești, să spunem la nivelul anului 2015, este de aproximativ 16 miliarde de lei, pe când multinaționalele arată minus 2 miliarde de lei. E clar că și aceste multinaționale, dacă generează o cifră de afaceri egală cu companiile românești, n-ar face-o atâția ani pe minus doar de dragul de a avea o activitate”, a spus Lucian Isar, la DCNews. Economistul a dat exemplul Lukoil în acest sens: ”În momentul în care au avut un desant din partea procurorilor, am aflat că de la înființare nu au avut niciun an pe profit. Imediat cum s-au trezit cu procurorii DNA Ploiești peste ei, au început să arate profit. Putem să justificăm din punct de vedere al unei abateri statistice, dar este straniu cum o astfel de multinațională nu a arătat în niciun an profit”. 

×
Subiecte în articol: Lucian Isar multinationale profit offshore

Ați resimțit creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022? Cât ar trebui să fie pensia în România pentru o viață normală? Dezbate subiectul împreună cu noi pe grupul de Facebook Ştiri Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close