Antena 3 CNN Economic Guvernul adoptă astăzi noi măsuri de austeritate! Tăierile care vor avea loc în perioada imediat următoare

Guvernul adoptă astăzi noi măsuri de austeritate! Tăierile care vor avea loc în perioada imediat următoare

Guvernul va adopta astăzi noi măsuri de austeritate, în urma cărora milioane de români ar putea avea de suferit.

de Vasile Marcu    |    27 Oct 2023   •   10:51

Guvernul va adopta astăzi o ordonanță de urgență prin care va limita drastic cheltuielile publice. Pachetul de măsuri conține inclusiv o limitare a plăților pentru schemele de compensare a facturilor la energie. 

Noul proiect de Ordonanță de Urgență, care va fi adoptat astăzi în ședința de guvern, prevede o limitare a plaților pentru schemele de compensare a facturilor la energie, iar operatorii acuză că asta va duce la destabilizarea furnizorilor de energie.

Totuși, premierul Marcel Ciolacu vrea să taie drastic cheltuielile publice. Fără măsuri bugetare urgente, care să conducă la limitarea cheltuielilor statului, există riscul de a depăși ținta de deficit, ceea ce pune în pericol fondurile europene și pe cele din PNRR, susține șeful executivului. 

În afară de reducerile plăților pentru schemele de compensare în energie, noua ordonanță de urgență prevede că, până la sfârșitul anului, instituțiile și autoritățile publice locale nu pot finanța din fonduri publice organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea. 

De asemenea, nu mai pot cumpăra mobilier și nici materiale pentru întreținere. Nu pot face reparații curente, nu pot cumpăra cărți și nici servicii de consultanță. 

Pe de altă parte, primăriile nu mai au voie să plătească lucrări și servicii de interes public local. 

De la intrarea în vigoare a ordonanței, sunt stopate plățile tranșelor aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, precum și tranșa aferentă anului 2023 din sumele reprezentând drepturi de natură salarială restante stabilite în favoarea personalului din sistemul justiției.

De asemenea, guvernul va reține la bugetul de stat inclusiv sumele destinate plății burselor cuvenite elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat rămase neutilizate.

×
Subiecte în articol: masuri austeritate masuri fiscale
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close