Antena 3 CNN Economic Guvernul pregătește acordarea unor noi vouchere. Cine poate beneficia de ele

Guvernul pregătește acordarea unor noi vouchere. Cine poate beneficia de ele

Guvernul ar putea acorda noi vouchere pentru o anumită categorie de români. Actul normativ se află deja pe masa senatorilor.

Guvernul pregătește acordarea unor noi vouchere. Cine poate beneficia de ele
de Ioana Mircea    |    02 Dec 2022   •   23:35

Persoanele cu domiciliul în România vor putea primi câte un voucher în valoare de 200 de lei, la împlinirea vârstei de 14 ani. Acestea vor fi folosite pentru ca tinerii să poată urma cursuri de prim-ajutor, potrivit unui proiect de lege.

Conform aceluiași document, respectivul voucher ar urma să se acorde, în cazul în care proiectul ajunge să intre în vigoare, adică după ce va parcurge întreaga procedură parlamentară, va fi semnat de președinte și publicat în Monitorul oficial, ”începând cu data de 1.01.2023”.

 

Valoarea voucherului în cauză va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei.

El va fi emis pe suport electronic și se va acorda la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu. 

”(1) Valoarea voucherelor de prim-ajutor de bază este suportată din bugetul de stat, prin bugetele locale ale unităţilor dministrativ-teritoriale. (2) Sumele prevăzute la alin. (1) se transferă prin legea bugetului de stat către unităţile dministrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), unităţile administrativ-teritoriale pot aloca fondurile necesare din bugetul propriu”, se precizează în proiectul respectiv.

Cursurile de prim-ajutor vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază (recunoaşterea stopului cardiac, a accidentului vascular cerebral, a unui episod de epilepsie, compresiunile toracice, ventilaţia artificială, utilizarea defibrilatorului semiautomat extern, hemostază şi dezobstrucţia căilor aeriene etc.), potrivit botosaneanul.ro.

 

×
Subiecte în articol: vouchere
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close