Antena 3 CNN Economic Nou termen pentru anunţul despre creşterea pensiilor. Declaraţia făcută de Marius Budăi

Nou termen pentru anunţul despre creşterea pensiilor. Declaraţia făcută de Marius Budăi

Guvernul nu a luat încă o decizie în privinţa pensiilor. Seniorii României sunt rugaţi de guvernanţi să mai aibă răbdare ca să afle cât le vor creşte pensiile. 

de Milena Niță    |    16 Noi 2022   •   11:11

Motivul invocat este faptul că nu s-au terminat calculele bugetare, a spus miercuri ministrul Muncii, Marius Budăi, care a îndemnat la prudenţă în această perioadă de criză.

Iniţial, procentajul cu care se măresc pensiile trebuie să fie anunţat în aceste zile, însă ofialul de la Muncă a precizat că va veni cu un răspuns peste o săptămână.

"Noi am discutat și am avut o propunere de o majorare de cel puțin 10%, am discutat în ultimul timp despre o anvelopă bugetară de 15% cu o majorare a pensiei, nu a veniturilor, o majorare a punctului de pensie pentru toată lumea și o majorare diferențiată, adică acordarea de sprijin pentru categoriile vulnerabile. 

Spuneam de acea variantă, de o anvelopă bugetară de 15%, mă bucur că și domnul guvernator este de acord cu noi.

Însă vă reamintesc că în perioade de criză trebuie să avem solidaritate socială și să sprijinim categoriile vulnerabile. 

Vom lua decizia finală în coaliție și cu siguranță comunicăm. 

Nu vreau să avansez nicio sumă pentru că nu vreau să dau nicio speranță nimănui pe care ulterior să nu o putem îndeplini. 

Discuțiile sunt pe final în coaliție, suntem pe final cu construcția bugetului celor două legi, bugetul asigurărilor de stat și bugetul de stat și cred că într-o săptămână sau o săptămână şi jumătate avem decizia finală", precizat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi.

De ce unele pensii vor întârzia în ianuarie 2023. Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru pensionari

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, dar spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.

"Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

"Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente", a spus Budăi.

Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu 

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Cum aflaţi, pas cu pas, data pensionării

1. Intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), www.cnpp.ro.

2. Accesaţi rubrica "Când mă pot pensiona?".

3. Completaţi acolo data naşterii, sexul dvs şi introduceţi cifrele sau literele din imagine. Apoi, apăsaţi butonul Calculează

Vi se afişează apoi o casetă cu data de pensionare şi stagiul minim pentru pensia de limită de vârstă, pensia anticipată sau pensia anticipată parţial.


 

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close