Profesor ASE: România se numără printre puţinele ţări din Europa în care creşterea economică se bazează în principal pe productivitate

28 Feb 2019   •   11:52
Profesor ASE: România se numără printre puţinele ţări din Europa în care creşterea economică se bazează în principal pe productivitate

România se numără printre puţinele ţări din Europa în care creşterea economică se bazează în principal pe productivitate, a declarat, joi, Monica Dudian, profesor universitar la Academia de Studii Economice, în cadrul conferinţei "Economia României - Provocări 2019" - organizată de Oxygen Events. 

"Un aspect pozitiv pe creşterea economică a României este contribuţia productivităţii, în sensul că suntem din nou printre puţinele ţări din Europa în care creşterea se bazează în principal pe productivitate. Raportul Comisiei Europene arată că în medie pe Uniunea Europeană 28 contribuţia productivităţii la creşterea economică stagnează, ceea ce nu este cazul ţărilor din Estul Europei. România este printre primele în ceea ce priveşte creşterea acestui total factor productivity (productivitate asociată tuturor factorilor de producţie n.r.). În timpul crizei contribuţia a fost predominantă dinspre capital. Ce aş vrea să precizez aici este că sigur inovaţia este importantă, sigur productivitatea este importantă, dar România are probleme cu forţa de muncă şi cu capitalul uman în sensul că are nevoie de această contribuţie a productivităţii întrucât în 2017 am avut o rată de emigrare de 37% din totalul forţei de muncă, iar sportul natural al populaţiei este de -3,1%. Adică fără productivitate nu prea putem creşte în condiţiile în care se va menţine acest trend de emigrare", a spus Monica Dudian. 

Ea a afirmat că în ceea ce priveşte evoluţia productivităţii în România între 2007 şi 2017 se vede un progres. Contribuţia productivităţii la creşterea economică nu a fost susţinută de intensitatea cercetării-dezvoltării, susţine Monica Dudian. Datele Comisiei Europene arată că această contribuţie s-a bazat pe investiţii străine directe şi pe accesul mai bun la pieţe antrenat de aderarea la Uniunea Europeană. 

Monica Dudian a spus că deşi productivitatea este pe un trend ascendent există nevoia de digitalizare şi de investiţii în cercetare-dezvoltare atât la nivel macro cât şi la nivelul companiilor. 

Parteneri
x close