Antena 3 CNN Economic Studiile care arată că OMV trebuie să plătească taxa de solidaritate. Rareş Bogdan: "Trebuie să plătească"

Studiile care arată că OMV trebuie să plătească taxa de solidaritate. Rareş Bogdan: "Trebuie să plătească"

Surse guvernamentale spun că există studii care arată că OMV trebuie să plătească taxa de solidaritate, care ar fi şi mai mare decât ce s a discutat până acum: 1,2 miliarde de euro.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Feb 2023   •   14:23

Există totuşi o condiţie: modificări în OUG-ul care transpune directiva europeană.

Europarlamentarul Rareş Bogdan a explicat, în direct la Newsroom cu Andreea Dumitrache, că statul român trebuie să găsească o soluţie.

"În regulamentul 1859, care a fost iniţial adoptat pe 16 septembrie şi apoi votat pe 5 octombrie şi validat pe 6 octombrie, nu sunt trecute codurile CAEN. Am văzut că unii încearcă să ducă zona asta într-o dispută politică, într-un partid sau altul. Aici e vorba de România, nu de PSD, PNL, UDMR sau AUR. Aici e vorba de România şi de faptul că o companie, care acţionează pe teritoriul statului român şi care a avut venituri de 53 de miliarde, are obligaţia să achite bugetului României, indiferent cine coordonează un domeniu sau altul, suma care este prevăzută pe această taxă de solidaritate revenită în urma aplicării regulamentului.

În 2021, OMV Petrom a avut 78% din totalul activităţii extracţie, rafinare şi producţie, în 2022 au introdus aproape 50% activităţi de trading. Şi ei spun aşa: noi nu mai avem activitate de rafinare, extracţie şi producţie, unde sigur profiturile sunt de 10%, dincolo profiturile sunt mult mai mare, noi nu avem activitate astăzi de producţie, extracţie şi rafinare şi atunci nu plătim taxa respectivă.

Citeşte şi: Rareş Bogdan, mesaj pe TikTok pentru miniştrii şi şefii PNL: "V-aş fi călcat în picioare pe jumătate dintre voi"

Vă informez că cinci state europene din 14 verificate nu au transpus regulamentul pe coduri CAEN. Repet, eu nu mă uit cine e vinovat. Transpunerea unei legislaţii fiscale într-o ţară europeană o face Ministerul Finanţelor, dar pe mine mă şochează modalitatea puerilă, ridicolă pe care au abordat-o atât purtătorul de cuvânt al PSD, cât şi alţi lideri pentru că merg în această dispută.

Eu vreau să cred că, indiferent că este PSD-ist, PNL-ist sau AUR-ist, fiecare român din ţara asta îşi doreşte ca aceste companii care au activitate pe teritoriul statului român trebuie să plăteacă. E greşită abordarea să ne uităm cine a greşit mai mult. Eu nu dau vina pe cineva, pe mine mă interesează un singur lucru: ca statul român să găsească modalitatea pentru ca OMV să achite taxa pe care a fixat-o Comisia Europeană, suprataxarea pe energie", a declarat Rareş Bogdan.

×
Subiecte în articol: OMV Rareș Bogdan taxa de solidaritate
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close