Antena 3 CNN Economic Un consorţiu de firme este interesat de construcţia grupurilor 3 şi 4 de la centrala Cernavodă

Un consorţiu de firme este interesat de construcţia grupurilor 3 şi 4 de la centrala Cernavodă

Un consorţiu de firme este interesat de construcţia grupurilor 3 şi 4 de la centrala Cernavodă
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Mar 2013   •   15:42

Reprezentanţii unui consorţiu de firme interesat de construcţia grupurilor 3 şi 4 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă s-au întâlnit vineri cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care crede că trebuie găsită o formulă de împărţire a riscului între stat şi participanţii la proiect.
   
Vosganian s-a întâlnit vineri cu o delegaţie de oameni de afaceri formată din reprezentanţi ai consorţiului SNC-Lavalin Nuclear Ontario, Ansaldo Nucleare Italia şi Elcomex România.
   
"Reprezentanţii celor trei companii şi-au arătat interesul, în cadrul discuţiilor, de a identifica un model de finanţare pentru proiectul construcţiei grupurilor 3 şi 4 la centrala nuclearo-electrică de la  Cernavodă", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei transmis agenţiei Mediafax.
   
Vosganian a spus că Guvernul susţine proiectul, considerând necesar să fie atrase investiţii pentru diminuarea participaţiei statului la reactoarele 3 şi 4.
   
"În plus, Varujan Vosganian s-a pronunţat pentru găsirea unei formule de împărţire a riscului între statul român şi participanţii la proiect", se mai arată în comunicat
   
Ministrul Economiei a menţionat că Guvernul are în vedere continuarea programelor în domeniul energiei nucleare, arătând că opinia publică din România este deschisă investiţiilor în acest domeniu, spre deosebire de alte tipuri de energie.
   
Construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a început în 2007, când s-a înfiinţat compania mixtă de proiect EnergoNuclear din care făceau parte la acea dată Nuclearelectrica, deţinută de stat prin Ministerul Economiei, Enel, ArcelorMittal România, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez.
   
Construcţia ar fi trebuit să înceapă în 2010. În prezent, Nuclearelectrica deţine peste 84% din compania de proiect, restul acţiunilor fiind deţinute de Arcelor Mittal România şi Enel.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close