Antena 3 CNN Economic Milioane de pensionari vor primi bani în plus la pensie, în luna februarie

Milioane de pensionari vor primi bani în plus la pensie, în luna februarie

Milioane de români vor primi, în luna februarie, un ajutor semnificativ de la stat.

Milioane de pensionari vor primi bani în plus la pensie, în luna februarie
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2024   •   18:00

Este vorba despre beneficiarii programului ”Sprijin pentru România”, care vor primi, în luna februarie, prima tranșă de bani pe cardul pentru alimente și mese calde. 

Românii cu venituri reduse (pensionari, persoane cu handicap, etc...) primesc, o dată la două luni, câte 250 de lei de la stat, pentru alimentele de bază. 

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la finalul anului trecut, că acest program va continua și în anul 2024.

”Îi anunț pe toți posesorii cardurilor pentru alimente că acestea vor funcționa şi anul viitor, urmând să fie alimentate cu 250 de lei, la fiecare două luni", a menţionat Marcel Ciolacu.

În GALERIA FOTO puteți vedea care sunt categoriile de persoane care vor beneficia de aceste ajutoare sociale: 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Mai mult decât atât, premierul a anunțat că plafonarea prețurilor la energie și gaze, dar și plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază, vor continua și anul acesta. 

"Vom prelungi cele două măsuri fundamentale care au dus la scăderea inflației: plafonarea prețurilor la energie și gaze și plafonarea adaosurilor comerciale la cele 21 de categorii de alimente de bază. Anul viitor, niciun român nu va plăti mai mult la facturi! 

Citește și: Cardul de alimente 2024. Suma primită de beneficiari scade considerabil | Până când se mai acordă ajutorul

Doi ani de eșec total al politicilor energetice naționale, care au culminat cu liberalizarea prețurilor la energie în plină pandemie, au fost cel mai puternic atac la adresa românilor și a mediului de afaceri românesc. Dacă nu luam măsuri, populația ar fi stat în beznă și frig și mare parte din industrie s-ar fi închis. Astăzi, avem cea mai generoasă schemă de plafonare la energie din Europa, pentru că ea acoperă cea mai mare parte din populație și economie. Vom continua să facem asta și anul viitor! Am alocat banii în buget pentru ca schema de plafonare să meargă mai departe. 

În același timp, vom continua să investim masiv pentru ca românii să aibă acces la energie mai ieftină. Programul privind instalarea de panouri fotovoltaice nu se modifică", a spus Marcel Ciolacu. 

Prima tranșă de bani, în februarie

Important de subliniat pentru toți beneficiarii este faptul că, ținând cont că sumele se acordă o dată la două luni, ultima tranșă de bani fiind virată în decembrie, calendarul pentru anul 2024 va fi următorul: februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie.   

Cu alte cuvinte, atât pensionarii cât și restul românilor aflați în situații vulnerabile, vor primi, în luna februarie, 250 de lei în plus. 

Suma scade la jumătate începând de anul următor

Deși Guvernul a promis acordarea ajutorului până în 2027, valoarea acestuia va scădea la jumătate începând de la 1 ianuarie 2025. Mai exact, românii vor primi doar 125 de lei.

Cine beneficiază

Aceste ajutoare sunt acordate o dată la 2 luni persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. 

Beneficiază de aceste ajutoare sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250, acordate la fiecare două luni, reglementate de OUG nr. 63/2022, următoarele categorii de persoane: 

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023; 
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023; 
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023; 
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023; 
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social; 
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare. 
×
Subiecte în articol: voucher alimente card alimente
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close