Antena 3 CNN Actualitate Afaceri cu arme în plină pandemie. IGPR a cumpărat pistoale printr-un intermediar căruia i-a băgat în buzunare aproape 3 milioane de euro

Afaceri cu arme în plină pandemie. IGPR a cumpărat pistoale printr-un intermediar căruia i-a băgat în buzunare aproape 3 milioane de euro

Aşa cum istoria recentă a dovedit-o, starea de urgenţă din guvernarea PNL a fost un paravan convenabil la adăpostul căruia s-au derulat multe afaceri oneroase. Între acestea, achiziţia a 25.000 de mii de pistoale Beretta, menite să înlocuiască pistoalele uzate fizic şi moral ale poliţiştilor români.

Afaceri cu arme în plină pandemie. IGPR a cumpărat pistoale printr-un intermediar căruia i-a băgat în buzunare aproape 3 milioane de euro
de Carmina Pricopie    |    11 Dec 2020   •   23:27

Cauza este nobilă dar punerea în practică ridică suspiciuni. Un material prezentat în exclusivitate la emisiunea ”Exces de putere” de la Antena 3 arată cum, către sfârşitul stării de urgenţă, şefii IGPR au întocmit, în doar 5 zile, referatul de necesitate. Oferta este lansată către 7 entităţi comerciale. Invocându-se starea de urgenţă şi o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, se derulează negocirea fără publicitate prealabilă. 

Este selectată Compania Naţională Romarm SA, care nu produce pistoalele, ci le cumpără de la Beretta. 

Altfel spus, Romarm este intermediarul şi asta se va vedea în preţul final al contractului. 

Primul acord-cadru este semnat în ultima zi a stării de urgenţă, pe 14 mai. Adjunctul şefului IGPR cu competenţe în zona logistică şi de achiziţii intră subit în concediu medical cu o seară înainte şi nu semnează documentele. Actele sunt semnate de directorul general al Romarm şi de şeful de atunci al IGPR, Liviu Vasilescu.

Contractul-cadru este anulat de CNSC dar IGPR insistă să bage bani în buzunarul Romarm

Compania care a pierdut contractul în favoarea Romarm face contestaţie iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) îi dă dreptate şi dispune, în 25 iunie, anularea contractului-cadru.

Între aspectele reţinute de CNSC se numără şi faptul că nu a fost demonstrat de către Romarm, cu privire la pistoalele contractate, că "distanţa dintre punctul mediu a 5 lovituri în ţinta plasată la 25 de metri şi punctul de control care coincide cu punctul lovit este mai mică de 50 mm". Nici compatibilitatea dintre pistol şi toc nu a fost probată, şi nici alte aspecte tehnice.

În data de 10 iulie, IGPR încheie un nou acord-cadru, tot cu Romarm, pe suma convenită în primul acord. În baza contractului subsecvent, pistoalele Beretta încep să vină în ţară: două loturi de câte 10 mii de unităţi şi un ultim lot de 5 mii, care a ajuns la finele lui octombrie. 

Ce a cumpărat IGPR: 25.000 de pistoale cu câte două încărcătoare fiecare, pentru 1.630 lei per pistol. În euro, contractul se ridică la 9,89 milioane, plătiţi Romarm.

Intermediarul Romarm bagă aproape 3 milioane de euro în buzunar

Cu cât a cumpărat Romarm pistoalele de la Beretta: cu 7,18 milioane de euro.

Cât a băgat Romarm în buzunar: 2,7 milioane de euro.

Cum justifică IGPR decizia de a achiziţiona arme, prin intermediar, în timpul stării de urgenţă:

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR spune că s-a ales oferta corespunzătoare celui mai mic preţ şi care îndeplinea condiţia de offset, şi anume, ca 80% din preţul contractului să se întoarcă în România sub formă de investiţii.

"A fost o negociere competitivă", a spus el la Antena 3, fără a explica de ce a fost nevoie ca IGPR să dea 332 de euro pe un pistol pe care Romarm l-a cumpărat de la Beretta cu 287 de euro.

×
Subiecte în articol: IGPR Romarm Beretta Exces de putere
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close