Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Permise de conducere româneşti false, vândute online cu preţuri care încep de la 280 de euro pentru categoria B

Permise de conducere româneşti false, vândute online cu preţuri care încep de la 280 de euro pentru categoria B

O "fabrică" de permise de conducere false a luat avânt pe internet, iar unul dintre beneficiari a vorbit pentru Antena 3 CNN despre cât de ușor este, cu doar câteva sute de euro, să poți conduce în România. Deși bărbatul a alertat și autoritățile, procurorii i-au răspuns că plângerea lui a fost înregistrată drept o simplă petiție.

Permise de conducere româneşti false, vândute online cu preţuri care încep de la 280 de euro pentru categoria B
Sursa foto: Facebook/ Poliția Română
de Dragoș Boța    |    02 Sep 2023   •   12:59

Reporter: Cum ați aflat de această rețea care spune că oferă permise de conducere false pentru cetățenii români?

Gigi Mogoșanu, membru Amnesty International: Într-una din zilele lunii aprilie anul curent, am fost contactat pe una din rețelele de socializare de o anumită persoană, dacă aș fi interesat pentru obținerea unui permis de conducere auto pentru orice grad, fără școlarizare și fără examinare, pentru 280 euro. Am ținut legătura cu persoana respectivă și prin telefon și prin scris. Mi-au dat o adresă de cont bancar, un nume unde să depun banii, ca ulterior să primesc un permis de conducere pentru ce grad sunt interesat.

Reporter: V-au dat detalii în legătură cu modul în care puteați să obțineți, de exemplu, permisul de conducere pentru mai multe categorii, creștea suma și care era aceasta?

Gigi Mogoșanu: Dacă erau mai multe categorii, suma creștea în funcție de câte categorii obținea solicitantul.

Reporter: Și până la cât ajungea un permis de conducere?

Gigi Mogoșanu: 1.700 euro a fost suma maximă pentru mai multe grade de conducere pentru permisul auto.

Reporter: V-au dat vreo dovadă a faptului că ar fi putut să fabrice aceste permise de conducere?

Gigi Mogoșanu: Le-am solicitat să îmi trimită modele pentru permise deja emise și mi-au trimis mai multe modele de permise auto românești, pentru mai multe persoane din România, și o doamnă, și domni.

Reporter: Contul în care trebuia să virați banii era din România? Telefonul din ce țară era?

Gigi Mogoșanu: De la o bancă din Franța și numărul de telefon pe care am corespondat cu respectiva grupare era din America.

Reporter: Ați vorbit cu cineva în limba română sau în limba engleză?

Gigi Mogoșanu: Am vorbit în limba română cu o persoană care cu siguranță era român, foarte vorbea foarte corect românește.

Reporter: După ce ați aflat de această rețea ați sesizat autoritățile?

Gigi Mogoșanu: Da, m-am adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru. Am făcut o sesizare în acest scop și dumnealor mi-au răspuns că „precizăm că această cerere a fost înregistrată ca petiție și nu a fost constituită o cauză penală care să aibă săvârșirea infracțiunii”, deși în dialog cu dumnealor le-am spus că prezintă un grav pericol public. Un asemenea „șofer”, dacă mai e și sub influența băuturilor alcoolice sau narcotice, poate produce incidente rutiere foarte grave, chiar cu decesul a mai multor persoane.

×
Subiecte în articol: Gigi Mogoșanu permise de conducere
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close