Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Bogdan Aurescu, noi vești bune despre aderarea României la Schengen

Bogdan Aurescu, noi vești bune despre aderarea României la Schengen

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat, în această seară la Antena 3, cât de aproape suntem de a pune pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne problema intrării României cu dreptul depline în spațiul Schengen.

Bogdan Aurescu, noi vești bune despre aderarea României la Schengen
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Gabriel Dano    |    30 Aug 2022   •   20:44

Explicațiile vin în contextul în care, ieri, cancelarul german Olaf Scholz a declarat foarte clar că România, Bulgaria şi Croaţia, îndeplinesc toate condiţiile pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen.

Săptămâna viitoare va fi o discuție pregătitoare pentru Consiliul Justiție și Afaceri Interne din octombrie.

"Așa cum am spus-o de mai multe ori, am fost întotdeauna extrem de prudent și rezervat în a fixa termene limită pentru procese extrem de importante, cum este, în cazul de față, aderarea României la Spațiul Schengen. Eu am văzut momentul 2011 în mod direct, în Ministerul de Externe, când se anunța aproape sigur intrarea României în Spațiul Schengen și nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Cred că este foarte important anunțul pe care cancelarul Scholz l-a făcut ieri.

Este un anunț important, pentru că este pentru prima oară când, la cel mai înalt nivel, Germania anunță sprijinul necondiționat pentru aderarea României la Spațiul Schengen și, în același timp, confirmă faptul că România îndeplinește criteriile tehnice pentru aderare.

Este un anunț care vine după anunțul similar făcut în luna iunie de președintele Macron la vizita pe care a efectuat-o în România, la Constanța. Este un rezultat al demersurilor făcute de președintele României în mod direct în relația cu cei doi lideri. Am discutat și în iulie cu ministrul de externe german și atunci această decizie era în pregătire, dar nu erau întrunite toate condițiile pentru un anunț public neechivoc ca cel făcut de cancelaru Scholz ieri.

Există semnale pozitive și din partea Finlandei. Pe 20 iulie, într-o discuție telefonică, ministrul de externe finlandez mi-a confirmat susținerea iarăși deplină a Finlandei pentru acest proces. Avem susținerea președinției cehe a Uniunii Europene, confirmată acum două săptămâni la vizita pe care am făcut-o la Praga. Deci, există demersuri pe care le-am făcut, pe care le continuăm, există demersuri care se fac la nivel tehnic, există demersuri care se fac la nivelul miniștrilor de interne.

Trebuie să facem în continuare tot ceea ce stă în puterea noastră, pe baza și a rezultatelor foarte bune pe care le-am obținut în gestionarea frontierei externe a Uniunii Europene, prin gestionare a acestui număr foarte mare, de peste 2,1 milioane de refugiați ucrainieni. Când vom avea rezultatul obținut, atunci sigur că vom putea anunța public acest rezultat", a declarat Aurescu, în exclusivitate pentru emisiunea "În fața națiunii", moderată de Sabina Iosub.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, susține aderarea României la spațiul Schengen | Ce le aduce românilor această decizie

Cancelarul german Olaf Scholz estimează România, Bulgaria și Croația sunt state îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Schengen și că acestea ar trebui să adere la acest mecanism care elimină controalele la frontieră.

Potrivit agenției Reuters, în textul discursului pe care urmează să îl prezinte în Cehia, Scholz indică faptul că "Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, realizare care trebuie protejată și dezvoltată."

"Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase", conchide Olaf Scholz.

Cancelarul german afirmă că "România, Bulgaria și Croația îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline".

"Voi acționa pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline", promite Scholz.

Ministrul român Bogdan Aurescu, prudent cu privire la momentul aderării, după declarațiile lui Olaf Scholz

"Eu sunt prudent în a avansa date limită pentru aderare.

Mi-amintesc de momentul 2011, când toată lumea spunea că România va intra în Spațiul Schengen și nu s-a întâmplat acest lucru.

De aceea, mai degrabă prefer să facem demersurile care se impun și, la momentul în care decizia este luată, să anunțăm îndeplinirea acestul obiectiv", a spus ministrul român de Externe la Antena 3.

El a precizat că a discutat posibilul calendar al aderării la Schengen cu premierul ceh, a cărui țară deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

Aurescu susține că România beneficiază de sprijinul Cehiei în acest demers.

Ce va aduce pentru români aderarea țării noastre la Spațiu Schengen

Aderarea unui stat la Spațiul Schengen vine "la pachet" cu mai multe avantaje legate în special de posibilitatea de a efectua în mod neîngrădit călătorii.    

  • Aderarea va elimina timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria (corelativ și cu Grecia). Asta, în contextul în care, în sezonul estival, turiștii români care trec frontiera cu Bulgaria sau cea cu Ungaria pot aștepta o oră sau chiar mai mult atât la ieșirea din țară, cât și la intrarea în România, și nu doar la sfârșit de săptămână. 
  • Nu vom mai pierde timp prețios cu controlul documentelor, iar transportatorii vor scăpa de cozile de la frontierele cu Ungaria și Bulgaria. Asta, în contextul în care presa a semnalat că sunt, în prezent, timpi de așteptare chiar și de 8 ore la intrarea în țară prin PTF Negru Vodă sau de peste 1 oră la ieșirea din țară pe la Bechet sau Giurgiu
  • Trecerea frontierei se va putea realiza indiferent de oră, prin orice loc, în orice perioadă a anului, iar cetățenii statelor membre care călătoresc în spațiul Schengen vor trebui să aibă asupra lor doar un document de identitate valabil, fără a fi supuși controalelor la frontieră. Practic, vom călători precum în interiorul țării!
  • La frontiera aeriană, va fi eliminat controlul de frontieră pentru zborurile către/dinspre destinații din spațiul Schengen, iar deplasările către/din aceste destinații se vor desfășura ca un zbor intern în România.
  • Aderarea la Schengen va avea un impact pozitiv în special pentru transportatori, prin eliminarea timpilor mari de așteptare la frontierele terestre cu Ungaria și Bulgaria. Transportatorii nu-și vor mai pierde vremea cu tot felul de controale și proceduri birocratice la frontiere.
  • Comerțul va fi, de asemenea, mai profitabil, iar mărfurile vor circula mult mai rapid și la costuri mult mai mici. Costurile inerente presupuse de cheltuielile pentru combustibili, salarii, diurne șamd vor fi mult diminuate.
  • Aderarea la Schengen va crește atractivitatea României ca destinație de afaceri și ca destinație turistică. Va fi o şansă în plus pentru economia şi companiile din țară de a profita de avantajele pieței unice a UE.

 

×
Subiecte în articol: Bogdan Aurescu Schengen
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close