Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Pădurile, în mâna mafiei. Cum se folosește lemnul în campania electorală

Pădurile, în mâna mafiei. Cum se folosește lemnul în campania electorală

”În timp ce noi am stat închiși în casă, ei au furat pădurile”, este declarația unui om din sistem, care a mărturisit, în exclusivitate pentru Antena 3, cum se fură lemnul în județul Suceava. Lemnul poate însemna nu doar bani, ci şi voturi în campania electorală. E o afacere de milioane de euro, pe care n-o investighează nicio autoritate.

Pădurile, în mâna mafiei. Cum se folosește lemnul în campania electorală
de Andreea Ştefan    |    27 Sep 2021   •   20:36

Reporterii News Hour with CNN au încercat să afle cum şi, mai ales, de ce dispar pădurile din Suceava, într-o campanie fără precedent. 

Astăzi aflăm cum este folosit lemnul în campanie electorală. Copacii nu au culoare politică, dar aduc voturi și funcții politice, până la rang de ministru.

Timp de patru zile, veți vedea la Antena 3 o anchetă jurnalistică realizată în pădurile Sucevei. Vă vom prezenta cât s-a furat, cum s-a furat, unde s-a furat și de ce s-a furat.

Cât costă lemnul românesc și cum se poate evapora un camion cu bușteni veți afla zilele următoare, dar și cât costă un post de pădurar și cum se amortizează investiția.

Întrebat de jurnalist dacă cineva poate scoate lemn din pădure, fără ca pădurarul să știe, omul din sistem, care a preferat ca identitatea să îi rămână anonimă, a spus că se poate face asta, dar cu greu.

”Foarte greu. Poate să scoată până la un metru cub. Deci până la un metru cub poți să îl furi cumva”, a spus acesta.

Este mărturia unui om din sistem, care se teme pentru viața lui, pentru că ar putea oricând să cadă pădurea pe el. Este un fel de a spune, pentru că cei care o exploatează nu se tem de nimic.

Au protecție la nivel înalt, iar această protecție nu este gratuită. Ea vine în schimbul voturilor, susținerii, banilor, lemnului și a altor beneficii.

Suceava pare a fi, de departe, locul din care se fură cel mai mult, iar comuna Vatra Moldoviței este patria hoților.

”Lupoaia când era la stat, la Ocolul Silvic Vama, era pădure seculară, seminţiş, era pădure model. Era o pădure extraordinară. Exemplară! Nici în parcurile naţionale nu găseşti aşa pădure! Copaci frumoşi, drepţi. O regenerare frumoasă, o regenerare naturală, puieţi de-aştia micuţi, brad, molid, fagi, vânat, cervide. Era recunoscută zona de frumuseţea pădurii şi a vânatului”, a mai spus martorul.

Sunt 3 firme care participă la licitaţiile de exploatare în pădurea primăriei Vatra Moldoviţei. Una dintre ele a fost a primarului şi ar fi în continuare controlată de el.

”Dacă te băgai acolo te mâncau. N-aveai ce intra acolo. Erau partizele făcute exact: tu iei acolo, tu iei acolo. Deci licitaţiile sunt trucate”, a mai spus omul din sistem.

”Cu lemnul de foc să vă povestesc cum se face campanie electorală la Vatra Moldoviţei. Taie arborii cei mai frumoşi şi cei mai groşi. Au lăbărţările de la cioată. Îl duce cum îl duce, îl mai lasă în pădure, dar nu prea îl mai lasă în pădure, îl duce la depozitul firmei şi acolo îl secţionează. Toate lăbărţările alea le duce la familia X. Bine. Familia X cere. "Uite! Ţi-am adus o maşină de lemne." Că au maşină de transport, au bascule. Duce 5 metri cubi.

Îi ia bani pe motorină. Pentru lemn aproape că nu ia. Baba: "Să-i dea Dumnezeu sănătate la domnul primar!". Şi ăştia îşi fac campanie. Pentru că dacă merge la Georgică şi duc 5 camioane la 5 familii, scoate 15 voturi. Dar el duce 5 camioane, 5 bascule de lemne pe săptămână. Dar nu e lemnul lui. E lemn furat. El vrea să scape de lemnul ăla”, a mai povestit martorul.

Garda Forestieră Suceava ar trebui să vegheze peste pădurile a 5 judeţe. Pe bilanţul anului trecut, cele mai mari pagube produse din tăierile ilegale de arbori au fost înregistrate în judeţul Suceava: 1.093.350 lei.

×
Subiecte în articol: paduri lemn mafie
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close