Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Program pentru sprijinul copiilor afectați emoțional de pandemie, lansat de Guvern. Mădălina Turza: „Vom face eforturi să formăm cadre didactice”

Program pentru sprijinul copiilor afectați emoțional de pandemie, lansat de Guvern. Mădălina Turza: „Vom face eforturi să formăm cadre didactice”

După un an de pandemie, Guvernul a lansat azi Programul Național de Sprijin „Din grijă pentru copii”. Mădălina Turza, coordonatorul programului „Din grijă pentru copii”, a fost invitată în emisiunea „În fața națiunii” de la Antena 3, unde a vorbit despre acest program, dar și despre cum au fost afectați copiii de pandemie.

Program pentru sprijinul copiilor afectați emoțional de pandemie, lansat de Guvern. Mădălina Turza: „Vom face eforturi să formăm cadre didactice”
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    31 Mai 2021   •   19:25

Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional. Procentul crește la aproape 50% în cazul adolescenților și merge până la consecințe extrem de grave, inclusiv tentative de suicid, arată datele unui studiu realizat de Salvați Copiii România.

Scopul programului „Din grijă pentru copii” este să analizeze efectele pandemiei de coronavirus asupra copiilor în plan psiho-emoțional, dar și în raport cu riscurile de siguranță online și violența domestică.

„Știm foarte bine că în această pandemie copiii au suferit foarte mult, au fost izolați de rude, de prieteni, de colegi și era greu să le explicăm de fiecare dată de ce. De aici a venit ideea acestui program”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Mădălina Turza, coordonatorul programului „Din grijă pentru copii”, a fost invitată în emisiunea „În fața națiunii” de la Antena 3, unde a vorbit despre scopul acestui program, dar și despre cum au fost afectați copiii de pandemia de COVID-19.

„Am lansat prima inițiativă a unui program național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19, care a adus la olaltă toate ministerele, toate autoritățile, dar și societatea civilă și specialiștii, care pot avea un rol foarte important în acest program. Am demarat lucrările pentru a stabili în detaliu care vor fi activitățile din acest program astfel încât până în toamnă să putem ieși cu o Hotărâre de Guvern în acest sens.

„Suntem printre primele state din UE care lansează un astfel de program”

Orice astfel de program care presupune coagularea de resurse din toate domeniile a presupus un efort foarte mare. A trebuit să mapăm care este nevoia reală, a trebuit să căutăm studii și analize. Suntem printre primele state din UE care lansează un astfel de program.

Cele două mari nevoi identificate sunt orientate către două direcții: în primul rând, nevoia de suport și intervenție psiho-emoțională, iar pe de altă parte prevenirea abuzurilor și violenței împotriva copiilor, atât în familie, dar și online.

Este cel mai complicat context în care ne puteam gândi la acest program. Prefer să fac din fiecare problemă o oportunitate. Pe zona de prevenire și management al situației emoționale a copiilor, cu sprijinul Ministerului Educației și al domnului ministru Sorin Câmpeanu, vom găsi modalitățile de introducere în tematicile școlare a problematicii managementului emoțiilor, tehnici de respirație, inteligență emoțională”.

„Vom face eforturi să formăm cadre didactice pentru acest program”

Vom face eforturi să formăm cadre didactice în acest sens, iar acolo unde, în urma unor evaluări, se vor depista cazuri grave, care necesită intervenție de specialitate, creăm un mecanism de referire către specialiști: psihoterapeuți, psihologi tehnicieni sau, în cazuri mai severe, psihiatrii.

Urmăresc îndeaproape detaliile și calendarul și ne dorim foarte mult ca până în septembrie să avem actul normativ care va crea cadrul legal să existe acest program. Apoi vom începe pe etape cu formarea specialiștilor din școală, a echipelor de la nivelul localităților pe partea de siguranță, a mecanismelor de alertare. Toate lucrurile acestea trebuie să se întâmple într-un ritm alert, pentru că problema este acum și aici.

Peste 30 de specialiști și 5 ministere, implicate în crearea programului

Cred că fiecare dintre noi și-ar dori să facă mai mult, mai bine și mai repede. Astăzi, la masa dezbaterilor am avut peste 30 de specialiști și angajamentul a cinci ministere mari, care doresc să se implice, plus suportul premierului și al președintelui.

Cred că nimeni nu are nimic împotriva sprijinirii copiilor noștri și sunt convinsă că ne vom ține de termenele stabilite.

Când vorbim de formare (n.r.- a profesorilor), nu vorbim de o formare formală, în sensul de masterate sau programe post-universitare. Vestea bună este că avem foarte multe resurse în România, gata să fie livrate către profesori. Cum tehnologiile ne ajută foarte mult în această perioadă, cu siguranță mare parte dintre aceste formări vor fi realizate și în mediul online. Sunt foarte mulți oameni dornici să se implice. (...) Este un program gândit, în principiu, pe 2 ani, deci ritmul trebuie să fie unul alert”, a spus în exclusivitate pentru Antena 3 Mădălina Turza.

Florin Cîțu: „Din 1 iunie vom putea să vaccinăm și adolescenții. Îi încurajez pe părinți să ia cea mai bună decizie”

Guvernul dă starul Programului Național de Suport destinat copiilor, în contextul pandemiei de COVID-19. Premierul Florin Cîțu a susținut o serie de declarații, la Palatul Victoria, cu privire la program și mai ales la vaccinarea adolescenților din România.

"Din 1 iunie vom putea să vaccinăm și adolescenții. Îi încurajez pe părinți să ia cea mai bună decizie pentru copiii lor, dar trebuie să înțelegem că e nevoie de cât mai multe persoane pentru a trece de pandemie

(...) Suntem printre primele țări, nu știu dacă există foarte multe programe guvernamentale în care se vorbește despre inteligență emoțională, programul abordează și teme precum anxietate, depresie la copii", a spus Florin Cîțu, înainte de începerea campaniei de vaccinare pentru adolescenți.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close