Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Lipsa dronelor îi obligă pe ucraineni să-și construiască singuri propriile aparate de zbor, în bucătărie

Lipsa dronelor îi obligă pe ucraineni să-și construiască singuri propriile aparate de zbor, în bucătărie

Lipsa dronelor îi obligă pe civilii ucraineni să își construiască propriile aparate de zbor pentru efortul de război împotriva Rusiei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Noi 2023   •   21:06

Anna Coren, de la CNN, ne aduce mai multe detalii.

La periferia Kievului, un soldat își pune o pereche de ochelari de protecție. Face parte dintr-o unitate care testează ultimul lot de drone care tocmai a sosit.

Unele funcționează. Altele nu. Dar acesta este locul unde se poate afla, înainte ca acestea să fie livrate trupelor ucrainene de pe fronturile din est și sud.

Unele dintre aceste drone provin de la civili, produse în case, pe mese de bucătărie. Pot fi folosite pentru misiuni de recunoaștere sau de asalt.

Dronele au devenit o componentă critică a acestui război și sunt absolut esențiale pentru fiecare unitate ucraineană de pe linia frontului. Și în timp ce civilii lucrează cu companii private și cu armata pentru a produce cât mai multe drone, acești soldați spun că nu sunt nici pe departe suficiente.

În timp ce invazia la scară largă a Rusiei se apropie de al doilea an, există acum o lipsă critică de drone. Decizia Chinei de a închide exporturile de piese, invocând preocupări legate de securitatea națională, este o parte a problemei.

Cu toate acestea, cea mai mare problemă este războiul electronic rusesc. Un oficial ucrainean a declarat pentru CNN că armata folosește aproximativ 30.000 până la 40.000 de drone pe lună.

Acestea sunt ieftine și consumabile. Dar soldații de pe teren spun că au nevoie de cel puțin de 10 ori mai multe.

O armată populară de civili ascultă apelul, inclusiv Vera și Oleksandr, încurajându-i și pe alții să facă la fel.

Operațiunea a ocupat apartamentul lor cu un singur dormitor. El face piese pentru drone cu imprimanta sa 3D, în timp ce ea confecționează bucăţi de camuflaj pentru căştile soldaţilor. Munca lor a fost recunoscută de trupele din Bakhmut, care le-au trimis stema Ucrainei făcută din gloanțe.

”În loc să ne căsătorim și să facem o nuntă, am cheltuit acei bani pentru a începe să facem drone. Acum suntem fericiți cu asta. Nu doar fără verighete de aur, ci și cu dronele”, spune Oleksandr.

Companii precum Victory Drones instruiesc civilii online pentru a ajuta la construirea acestor aparate, pe care le distribuie apoi armatei.

”Dacă atașezi încărcătura utilă în partea de jos, dacă atașezi bateria în partea de sus, ai o carcasă perfectă, care este o rachetă ghidată”, spune soldatul Gennady.

El susține că, pentru a concura cu producția industrială a Rusiei, Ucraina trebuie să inoveze. Altfel nu va exista niciun viitor.

Și-a pierdut deja cel mai bun prieten, pe care îl vede în acest videoclip, cântând cântece de leagăn copiilor lor. El cunoaște prea bine prețul dureros al acestui război.

”Când spun că inovează sau mori, văd ochii oamenilor din unitatea mea. Am pierdut deja. Și evident că trebuie să câștigăm acest război, pentru ei, că altfel sacrificiul lor a fost inutil”, spune bărbatul.

Chiar și generația următoare se implică. Armata a început să antreneze copii de școală, unii chiar de la vârsta clasei întâi.

”Numele meu este Sofya. Am șase ani. Îmi place să pilotez drone și să protejez țara”, dezvăluie o fetiță.

Și există chiar planuri pentru ca acest lucru să facă parte din sistemul educațional al națiunii.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close