Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru cei care nu s-au vaccinat: "Valul patru poate fi evitat. Este o perioadă bună pentru a creşte procentul de imunizare"

Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru cei care nu s-au vaccinat: "Valul patru poate fi evitat. Este o perioadă bună pentru a creşte procentul de imunizare"

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, a vorbit la Antena 3 despre valul patru al pandemiei şi cum îl putem evita.

Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru cei care nu s-au vaccinat: "Valul patru poate fi evitat. Este o perioadă bună pentru a creşte procentul de imunizare"
de Claudia Popovici    |    21 Iul 2021   •   20:44

Întrebat cum îi va convinge pe cei care şi acum sunt sceptici sau nu vor să se vaccineze, medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că este o misiune dificilă.

„Este o misiune destul de dificilă, mai ales că în contextul în care segmentul populațional căruia ne adresăm acum este tocmai  segmentul pe de-o parte ezitant, pe de o parte segmentul dezinteresat de tot ceea ce înseamnă protejarea sănătății personale și a sănătății colective. Tocmai de aceea sigur că este foarte greu tot acest proces, până la urmă de convingere și de înțelegere a beneficiilor vaccinării atât în plan personal cât și în plan colectiv.

Sigur că evoluția epidemiologică favorabilă a demotivat pe de-o parte o bună parte dintre persoane în sensul în care nu neapărat că au renunțat la ideea de vaccinare și au decis să amâne acest demers de vaccinare.

„Valul patru al pandemiei poate fi evitat”

Aş vrea să transmit un mesaj cât se poate de clar că este perioada oportună în care să ne vaccinăm pentru că un val patru de amplitudine importantă poate să fi prevenit fiindcă avem timp în această perioadă cât mai avem din luna iulie, luna august să putem preveni o creștere importantă a numărului de cazuri.

Vedem că avem semnale de creștere a numărului de cazuri inclusiv în România, chiar dacă în valoare absolută vorbim de un număr mic de cazuri.

„În România estimăm 44% imunitate colectivă dobândită prin vaccinare”

Totuși, uitându-ne la media cazurilor din ultimele șapte zile constatăm o creștere cu 50% față de media cazurilor din cele șapte zile precedente.

Deci Toate aceste lucruri sunt importante, ne uităm și la rata bazală de reproducere a cazurilor care este de unul cu 1 chiar 1,1 chiar, după ultimele estimări, și ne uităm și la creșterea numărului de cazuri confirmate cu variantă virală Delta.

Ori toate aceste date, într-o populație în care în România în momentul de față estimăm circa 44% imunitate colectivă dobândită prin vaccinare și prin boală, nu este suficient pentru a preveni un val important de îmbolnăviri", a spus medicul Valeriu Gheorghiță în emisiunea "În faţa națiunii" de la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Dr. Valeriu Gheorghiță
Parteneri
Incendiul de la Poliţia Capitalei: Mână criminală sau incident?
x close