Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii De ce persoanele vaccinate se mai pot infecta cu COVID-19. Valeriu Gheorghiță: ”E un virus mult mai adaptat”

De ce persoanele vaccinate se mai pot infecta cu COVID-19. Valeriu Gheorghiță: ”E un virus mult mai adaptat”

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat la emisiunea ”În fața națiunii” de la Antena 3 că eficiența vaccinului se reduce în timp și a explicat și de ce persoanele vaccinate se mai pot infecta cu virusul.

De ce persoanele vaccinate se mai pot infecta cu COVID-19. Valeriu Gheorghiță: ”E un virus mult mai adaptat”
Sursa foto: Captură Antena 3
de Andreea Ştefan    |    19 Aug 2021   •   21:51

În ultima săptămână, 97% din decesele înregsitrate din cauza COVID-19 au fost la persoane nevaccinate.

”Peste 82% din cazurile pozitive din ultima săptămână sunt, de asemenea, la persoane nevaccinate. Este evident faptul că persoanele care sunt nevaccinate, care nu au istoric de trecere prin boală, au cel mai mare risc de îmbolnăvire și, în cazul în care au un anumit profil de risc, și anume vârstă, voli cronice, evoluția poate să fie nefavorabilă”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Coordonatorul CNCAV a fost întrebat care este cel mai eficient vaccin împotriva variantei Delta a virusului, iar acesta a spus că 

”Dacă ne uităm la indicatorii de severitate, la forme severe, la risc de spitalizare și de deces, pot să vă spun că toate schemele de vaccinare au același nivel de eficiență. Din acest punct de vedere, nu sunt diferențe semnificative între cele patru tipuri de vaccin pe care noi le folosim. (...) Această eficiență pentru forme severe, pentru prevenirea spitalizărilor și a deceselor, este estimată undeva la peste 90%”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

De ce persoanele vaccinate se mai pot infecta cu COVID-19

Acesta a explicat apoi și care este motivul pentru care persoanele vaccinate se mai pot infecta încă cu virusul.

”Se întâmplă în acest moment și vedem că se raportează încă un număr semnificativ de cazuri, chiar și în rândul celor vaccinați cu scehmă completă, dinc cauza faptului că vorbim despre un virus care este parțial diferit de ceea ce cunoșteam anterior, și anume un virus care are o capacitate de a se atașa de receptorii celulari mult mai ridicată.

Este un virus care se înmulțește mult mai bine, este mult mai adaptat. Asociază încărcături virale de peste o mie de ori mai mare decât variantele anterioare și din acest motiv are capacitatea de a se transmite cu ușurință. Vaccinurile nu mai sunt la fel de eficiente, deși pe forme severe își mențin eficiența de peste 90%”, a spus coordonatorul CNCAV.

”Estimările noastre sunt că toți cei care au primit o schemă inițială de vaccinare vor avea nevoie și de o doză de booster, dar nu neapărat la acest moment”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close