Antena 3 CNN Emisiuni INCOME MAGAZINE Sectorul construcțiilor, puternic afectat de blocajul birocratic. Avocatul Irina Dimitriu: "În alte țări, deciziile se iau la nivel local"

Sectorul construcțiilor, puternic afectat de blocajul birocratic. Avocatul Irina Dimitriu: "În alte țări, deciziile se iau la nivel local"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:42 04 Dec 2023 Modificat la 13:42 04 Dec 2023

Reprezentanții Asociației Investitorilor în Real Estate din România au transmis că în ultimii trei ani nu s-a aprobat niciun plan urbanistic zonal în București și cer ca în Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, acestea să treacă de la primăria Capitalei la primăriile de sectoare.

Blocajul construcțiilor în care se află Capitala a dus la scăderea contribuției Bucureștiului la PIB cu 7%, arată datele Asociației Investitorilor în Real Estate din România.

Este echivalent cu aproape jumătate din deficitul bugetar al țării pe 2023

În plus, mari companii internaționale și-au anunțat reducerea sau încetarea operațiunilor.

Citește și: Schimbarea care ar putea duce la ieşirea din blocajul în care se află sectorul imobiliar din Bucureşti 

"Noi construim clădiri de birouri, case, centre comerciale unde merg oamenii. În ceea că privește Produsul Intern Brut al țării, avem o contribuție semnificativă. Avem mii de angajați și contribuim la dezvoltarea economică a țării de asemenea", a declarat Dennis Selinas, președintele AREI.

Asociația Investitorilor în Real Estate din România solicită ca in Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, PUZ-urile sa treacă de la primăria Capitalei la primăriile de sector.

Aceștia susțin că sistemul actual încalcă principiile constituționale ale descentralizării și autonomiei.

"Viziunea urbanistică se regăsește în PUG, puzurile vin sa o completeze. Acest transfer de competente nu ar avea cum sa afecteze viziunea urbanistică. În alte țări, deciziile se iau la nivel local", a declarat avocatul Irina Dimitriu.

"Sunt multe exemple cum că administrația, la cel mai mic nivel, are abilitatea de a reprezenta interesele oamenilor mai bine decât la nivel general. De exemplu, în Londra sunt diferite sectoare și fiecare ia decizii. 

Dezvoltatorii imobiliari cer garantarea predictibilității și asigurarea principiului neretroactivității legii", a mai precizat Dennis Selinas, președintele AREI.

Membrii AREI atrag atenția asupra multiplelor schimbări legislative și cer ca imobilele să respecte legislația în vigoare de la momentul obținerii autorizației.

Astfel, nu ar mai fi cazuri în care construcții care dețin toate avizele, date de autoritățile locale, sunt declarate ilegale.

Și doar construcțiile făcute fără autorizație ar trebui dărâmate. Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor se află de câteva luni în dezbatere în comisiile de specialitate din Camera deputaților.

×
Parteneri
x close