”Angajații din construcții au reprezentat o problemă, poate cea mai importantă problemă din ultimii 10 ani din construcție. Știm bine că foarte mulți constructori, după 2009, au intrat în într-o criză profundă. Oamenii au trebuit să-și găsească o soluție și aceștia, cei mai buni dintre ei, tineri sănătoși, au plecat peste hotare sau și-au găsit soluția lucrând acolo.
Odată ce au descoperit că se poate lucra la alte salarii, a fost extrem de greu să-i mai convingi să se întoarcă. Unii din ei s-au mai întors, mai ales după 2019, când salariile au crescut destul de mult și în România.
De asemenea, facilitățile obținute pe care statul le-a gândit împreună cu patronatele din construcții, pe o perioadă de 10 ani, au fost piatra de temelie în 2019 pe o creștere a salariilor din România. Este adevărat că salariile sunt foarte mult impozitate în România.
În general, munca este impozitată în condițiile în care avem criză de forță de muncă nu numai în construcții, ci și în alte domenii. Cred că aceste taxe pe muncă ar trebui să scadă din ce în ce mai mult.
Dar chiar și așa, în condițiile în care în România crește salariile, și cei din vest le cresc, pentru că și ei au nevoie de această forță de muncă. O altă alternativă, nu neapărat cea mai fericită, este aceea de a aduce și noi, la rândul nostru, din estul nostru, adică din Asia. Evident că cel mai ușor ar fi dintre tineri din alte meserii, care poate nu mai sunt atât de cerute, să-i reprofilăm, însă este destul de greu.
Nu sunt atrași de domeniu. Încă este un domeniu destul de greu, chiar dacă încercăm să-l automatizăm, să-l tehnologizăm. Da, rămâne un domeniu greu, iar tinerii și își aleg alte meserii mai ușoare, mai ales din punct de vedere fizic.
Lucrători calificați nu se obțin peste noapte. Dacă tu ai nevoie pentru investiții într-o perioadă de un an, doi, știi că vor veni investiții majore. Timpul e mult prea scurt ca în această perioadă să pot forma oameni lucrători calificați.
Pentru aceste investiții este foarte dificil să derulezi proiecte din ce în ce mai mari cu forță de muncă puțină și slab calificată. Atunci nu mai putem să avem nicio surpriză că nu reușim să ne atingem țelurile pe care ni le propunem la fiecare ciclu bugetar”, a declarat Cristian Erbașu, președintele FPSC.