Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN INCOME MAGAZINE Cum va gestiona România tranziţia către energie verde. George Agafiței: "Turceni și Rovinari vor intra în rezervă tehnică"

Cum va gestiona România tranziţia către energie verde. George Agafiței: "Turceni și Rovinari vor intra în rezervă tehnică"

George Agafiței, consilier de stat la cancelaria prim-ministrului Nicolae Ciucă, spune că România își asumă în continuare targetele în ceea ce privește tranziția verde.

Cum va gestiona România tranziţia către energie verde. George Agafiței: "Turceni și Rovinari vor intra în rezervă tehnică"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Noi 2022   •   11:57

"În momentul în care s-a făcut PNRR-ul nu aveam un război la graniță, nu aveam o criză energetică, nu aveam o iminentă criză alimentară, lucrurile stăteau mult mai bine, priveam spre un viitor verde.

Este foarte important să înțelegem că România în continuare își asumă targetele pe care le dorește în ceea ce privește tranziția verde, dar e foarte important să înțelegem că nu putem să ignorăm criza cu care ne întâmpinăm. De aceea, în urma vizitei la Bruxelles pe care am avut-o acum cred că două săptămâni cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă am reușit să ajungem la un acord de principiu în ceea ce privește închiderea acestor capacități pentru Turceni și Rovinari. Anul acesta ele vor intra în rezervă tehnică. Asta înseamnă că de câte ori este nevoie pentru a fi repornite, când este o lipsă de energie în piață, ele vor fi repornite", a spus George Agafiței, sâmbătă, la emisiunea "Income".

"România nu este o insulă energetică. România este conectată la sistemul energetic european. Asta înseamnă că energia curge și vine, iese din țară, se întoarce de peste graniță. Suntem conectați, putem să importăm energie, putem să exportăm energie tot timpul.

În cazul în care la nivel european ne întâmpinăm cu o criză și cu o penurie de energie, avem această problemă, atunci putem să repornim aceste două unități", a explicat George Agafiței, adăugând că în această iarnă nu vom avea nevoie de energie.

George Agafiței: "Suntem prima țară din lume care va avea centrale nucleare mici"

Şi Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe și ambasador al Pactului Climatic European în România, a vorbit la Antena 3 CNN despre cum va gestiona România tranziţia către regenerabile şi energie verde.

Care este mixul energetic pe care mizează România. Ioana Petrescu: "Să ne gândim la iarna asta este o gândire greșită"

"Trebuie să avem grijă că românii se pot încălzi, că nu ne adâncim și mai tare în sărăcie energetică. Aveam deja o problemă pe partea de sărăcie energetică înainte să avem această criză energetică în toată Europa. Deci aceasta este prioritatea numărul 1 și, evident, asta înseamnă anumite compromisuri și pe partea de decarbonizare.

Doar să ne gândim la iarna asta este o gândire greșită, pentru că dacă nu facem de astăzi niște schimbări astfel încât să nu ne mai bazăm pe gazul rusesc, să nu ne mai bazăm pe acest combustibil fosil, atunci într-un an și în doi vom avea fix aceeași discuție", a mai spus Ioana Petrescu.

Potrivit ei, trebuie să ne gândim cum să facem astfel încât să ne bazăm mai mult pe energie regenerabilă, pe energie solară, pe energie eoliană, pe alte surse de încălzire.

"Avem nevoie ca oamenii să aibă încălzire, să aibă curent electric. Dar acest lucru se poate realiza și altfel", a declarat Ioana Petrescu.

Aflaţi mai multe informaţii urmărind materialul video de mai jos!

 

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close