Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Anchetă News Hour with CNN. Cum am fost mințiți cu testele rapide în școli

Anchetă News Hour with CNN. Cum am fost mințiți cu testele rapide în școli

masti-medicinale-elevi
Sursa foto: Hepta

Ministrul Educaţiei primeşte date de la cei care se ocupă de achiziţia acestor dispozitive şi le comunică public. Niciodată, nici un termen n-a fost respectat. Cine ne minte? Ce se întâmplă de fapt cu testarea în şcoli sunt întrebări la care am căutat răspunsuri la toţi cei implicaţi în marea campanie de testare a şcolarilor. Am primit răspunsuri şocante.

În acest moment, în ţara noastră, în depozitele statului sau în şcoli, nu există nici un test de salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Cine este responsabil, cine ne minte constant şi mai ales când va începe testarea elevilor noştri? Sunt întrebări la care am încercat să găsim răspunsuri de la instituţiile care, spun ele, au făcut tot posibilul să fie bine.

40 de milioane de teste de salivă, 12 companii câștigătoare

Pe data de 14 octombrie, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate lansa public procedura de achiziţie a 80 de milioane de teste de salivă. După discuţiile cu agenţii economici, cantitatea de teste a fost redusă la jumătate întrucât nimeni nu putea livra atât de multe dispozitive. S-a tras linie şi s-au desemnat 12 companii câştigătoare a acordului cadru, pentru cele 3 loturi în care era împărţită achiziţia.

ONAC a semnat acordul cadru de achiziţie pe data de 5 noiembrie cu obligaţia de a preda dosarul, mai departe către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie care trebuie să semneze contractele subsecvente cu fiecare furnizor în parte şi să asigure teste în şcoli.

De pe 8 noiembrie, ziua în care, de altfel, elevii s-au întors în şcoli, IGSU trebuia să semneze contractele cu furnizorii câştigători pentru a aduce de urgenţă testele în ţară, de la fabrici din China. Numai că acest lucrur nu s-a întâmplat, în schimb au început o serie de discuţii cel puţin dubioase iniţiate de reprezentanţi ai IGSU şi administratori ai furnizorilor, făcă ca vreun act să fie semnat.

Ce spune IGSU despre testele care lipsesc

Am cerut, în scris, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă explicaţii legate de aceste practici. Am sesizat şi telefonic.

Sabrina Preda și Sergiu Cora au solicitat un punct de vedere şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă instituţie care se ocupă de semnarea contractelor şi livrarea testelor. Au primit un răspuns halucinant, citez: "Nu este cazul să vorbim acum despre asta!"

Au aflat totuşi, pe surse din interiorul instituţiei, că primul contract cu furnizorul câştigător al lotului 1 a fost semnat de IGSU joi, 18 noiembrie. Termenul de livrare stabilit prin contract este de 5 zile lucrătoare. Am contactat compania semnatară, în condiţiile în care ultimul termen de livrare a testelor în şcoli este astăzi.

Antena 3 a contactat un furnizor de teste din China. Ce a aflat

Deşi nu a vrut să ofere un punct de vedere oficial, cei doi realizatori News Hour With CNN au aflat că de abia a fost lansată comanda în China pentru producţia primei tranşe de 5 milioane de teste. Au contactat şi noi un furnizor din China, pentru a vedea, în mod real, cât durează producţia unei astfel de cantităţi şi condiţiile de livrare.

Am primit toate detaliile de la compania din China şi pe Whatsapp. Dincolo de costurile de producţie, preţul transportului, în condiţiile pandemice actuale, poate creşte de la o zi la alta. Un risc despre care vorbeşte reprezentantul unei alte companii care a a fost desemnată câştigătoare a procedurii de achiziţie.

Urmăriţi pe larg ancheta realizată de Sabrina Preda, Sergiu Cora, Mihai Dină şi Florin Sarcea și difuzată miercuri la News Hour With CNN:

 

×
x close