Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre suspendarea zborurilor aeronavelor MiG-21: ”Nu ar fi decolat niciodată dacă s-ar fi constatat că nu îndeplinesc toți parametrii tehnici”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre suspendarea zborurilor aeronavelor MiG-21: ”Nu ar fi decolat niciodată dacă s-ar fi constatat că nu îndeplinesc toți parametrii tehnici”

Toate zborurile cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate. Decizia a fost luată la doar o zi după ce încă un astfel de aparat a avut probleme, de data aceasta, cu trenul de aterizare.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre suspendarea zborurilor aeronavelor MiG-21: ”Nu ar fi decolat niciodată dacă s-ar fi constatat că nu îndeplinesc toți parametrii tehnici”
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Apr 2022   •   19:38

De-a lungul timpului, zeci de astfel de aeronave s-au prăbuşit. Cele mai multe, din cauza defecţiunilor la motor, iar puţini piloţi au reuşi să îşi salveze viaţa.

Într-un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naţionale, oficialii au explicat că măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării acestor aeronave.

Într-o intervenție la News Hour with CNN, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că prioritatea instituțiile pe care o conduce este dotarea cu tehnică modernă. Acesta a precizat că se va face o ”analiză serioasă” în privința stării tehnice a aeronavelor MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române.

„Au căzut 26 de MiG-uri în ultima vreme. Mia avem 26 în dotare, deci 50% dintre ele au căzut. Decizia de astăzi nu reprezintă o scoatere definitivă din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR, ci o suspendare temporară a zborurilor. Aceste aeronave au produs foarte multe dezastre în ultima vreme.

Noi facem o analiză, șeful Statului Major mi-a prezentat o strategie privind o analiză serioasă, pentru că ne gândim la siguranța personalului aeronautic.

Ca ministru al Apărării, nu pot să accept că piloți de elită și familiile lor trăiesc aceste drame și din cauza faptului că această dotare este una care are peste 40 de ani. Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, tehnica sovietică și-a arătat valoarea în acest moment. Trebuie să ne dotăm cu tehnică modernă și asta e prioritatea noastră.

MiG-urile 21 Lancer nu ar fi decolat niciodată dacă s-ar fi constatat că nu îndeplinesc toți parametrii tehnici, dar este de înțeles că, fiind foarte vechi în serviciu, frecvența incidentelor de zbor a crescut. Sunt suspendate de la zbor și nu știm dacă vor reveni decât după ce vom face o analiză foarte serioasă“, a declarat Vasile Dîncu.

Serviciul de luptă Poliţie Aeriană va fi executat de Forţele Aeriene Române cu ajutorul celor 17 aeronave F16 pe care România le deţine în acest moment. Ministerul Apărării spune că au fost accelerate demersurile pentru achiziţionarea a două escadrile de aeronave de acest tip din Norvegia.

Analistul militar și realizatorul Antena 3 Radu Tudor a calificat suspendarea zborurilor cu aeronavele MiG-21 LanceR drept ”o decizie rațională”:

„Este o decizie rațională a șefului apărării Daniel Petrescu, avand în vedere cateva considerente. Primul dintre ele, resursa de zbor a aparatelor de lupta MIG se apropie de sfarsit și nu trebuie să așteptăm până se epuizează complet pentru ca asta ar aduce și câteva incidente. Acum, 22 de avioane de luptă ai unor aliați NATO asigură spațiul aerian al României și nu avem o pauză în această prestare de servicii de protecție a spațiului aerian.”

Din 1990 și până azi s-au prăbușit 26 de aeronave MiG-21. Cel mai recent incident a avut loc în martie anul acesta. Pilotul, în vârstă de doar 31 de ani, a murit.

Un episod similar s-a petrecut pe 20 aprilie 2021, când un MiG-21 LanceR a căzut în județul Mureș. Atunci pilotul a reușit să se catapulteze și a supraviețuit.

Pe 7 iulie 2018, un MiG 21 Lancer care participa la mitingul organizat cu prilejul Zilei Porţilor deschise de la Baza Aeriană Borcea s-a prăbuşit în timpul demonstraţiei. Pilotul, locotenent-comandorul Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, a murit, după ce a refuzat să se catapulteze, el rămânând la manşă pentru a duce avionul cât mai departe de oamenii care participau la eveniment.

Puţini au fost cei care au reuşit să îşi salveze viaţa din astfel de accidente aviatice. Pe 12 iunie 2017 - un MiG 21 Lancer a căzut pe un câmp din Constanţa.Pilotul s-a catapultat. Adrian Stancu a anunţat că avionul său are probleme majore la motor, în timpul manevrelor de aterizare.

Alţi doi piloţi militari şi-au pierdut viața în noiembrie 2010, când un MIG 21 s-a prăbuşit în apropiere de Câmpia Turzii.

 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close