Antena 3 CNN Actualitate Directorul A.N.M. prezintă prognoza actualizată. Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion

Directorul A.N.M. prezintă prognoza actualizată. Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion

Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a prezentat în exclusivitate la Antena 3, cele mai noi informaţii cu privire la felul în care se va prezenta vremea în următoarea perioadă, inclusiv de Crăciun şi Revelion.

Directorul A.N.M. prezintă prognoza actualizată. Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion
de Iulia Gorgorin    |    12 Dec 2020   •   22:21

Elena Mateescu a vorbit şi despre atenționarea cod galben de ploi puternice aflată în vigoare.

''Până mâine dimineaţă la ora 10:00 observăm o atenţionare meteorologică de cod galben, valabilă pentru Subcarpaţii Meridionali şi de Curbură, în acelaşi timp, partea de nord-vest a Munteniei şi de sud-vest a Moldovei, pentru că discutăm în aceste zone de cantități de precipitații care pot depăși izolat 30-40 l/mp la altitudini mai mici de 1700 de metri, iar la altitudini de peste 1700 de metri în zona montană înaltă, ninsori, intensificări ale vântului ce pot depăşi la rafală 70-80 km/h şi strat consistent de zăpadă. A fost al doilea episod din această săptămână în care atenţionarea meteorologică pentru aceste zone a fost prelungită, luând în considerare, masa de aer rece şi în acelaşi timp şi ceea ce va urma în următoarea perioadă, dar mai ales cantităţile de precipitaţii. De mâine discutăm de o ameliorare în ceea ce priveşte aria precipitaţiilor. Va mai ploua în partea de sud, centru, est a ţării în cantităţi de 15-20 l/mp, iar la altitudini mari, de peste 1800 de metri, mai putem să avem precipitații mixte, izolat. Ce rămâne de interes, regimul de temperaturi care caracterizează o vreme mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă (...)

Este o lună decembrie mai caldă decât în mod obişnuit

Iată că deja se confirmă acest lucru, pentru că prima decadă a lunii decembrie înregistrează deja o abatere termică pozitivă de 2,5 grade Celsius faţă de normalul climatologic al unei luni decembrie de iarnă în ţara noastră. În ceea ce priveşte regimul de precipitaţii, încă ne aflăm sub media climatologică a unei luni decembrie. Înregistrăm o cantitate medie de aproape 27 de l/mp față de o medie climatologică de 44,8, însă ceea ce s-a întâmplat în această parte a țării, în partea de sud-est, va contribui foarte mult la refacerea rezervei de apă din sol, după cum știm, un an agricol foarte secetos. Această cantitate de precipitații, cu siguranță va putea să consemneze o refacere substanțială.

Cum va fi vremea de Crăciun

Pentru săptămâna 14-21, deja observăm nuanţele de roşu care indică în toată ţara abateri termice semnificative mari faţă de ceea ce ar fi normal în această perioadă. Observăm în partea dreaptă a ecranului, temperaturile medii multianuale ale acestei săptămâni. Dacă discutăm mai ales în partea de dus de temperaturi în general medii, de la 0 până la -2 grade, observăm că vom avea temperaturi mai mari cu 5 grade Celsius în această perioadă. Este destul de mult, vom conta săptămâna viitoare, mai ales în partea de sud-est a ţării de valori care să înregistreze chiar 10, posibil 11-12 grade Celsius. E mai cald şi valori apropiate de normal. Faptul că e mai cald, poate fi un semnal al unor precipitaţii predominant sub formă de ploaie. La o primă vedere, ziua de Crăciun, din datele pe care le avem acum, ne-am situa la nivelul maximelor între 4, chiar până la 10 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori, în special în partea de sud şi sud-est a ţării.

Cum va fi vremea de Revelion

Abaterile sunt în diminuare -1,5 grade Celsius, dar cu siguranţă vom vedea. De obicei, semnalul pentru ultimele două săptămâni, în general se modifică la următoarea rulare a datelor, dar ceea ce este important atunci când observăm, că trei săptămâni la rând, din intervalul de analiză, dacă se păstează această tendinţă, cu siguranţă contăm pe o probabilitate mai mare de 75% de a avea întradevăr, la trecerea dintre ani, valori mai ridicate. O să vedeţi o tendinţă spre deficit a precipitaţiilor, ceea ce înseamnă o probabilitate redusă să avem precipitaţii la trecerea dintre ani şi dacă vorbim de temperaturi mai ridicate, cu siguranţă, o probabiltate de a avea mai degrabă şanse de ploaie. 

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a făcut şi un rezumat în ceea ce priveşte schimbările climatice care au avut loc în acest an.

''Putem să confirmăm faptul că 2020 va fi în top 5 cei mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor meteorologice în ţara noastră, luând în considerare anii 1990, până în prezent'', a spus Elena Mateescu, în exclusivitate la Antena 3.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close