Antena 3 CNN Emisiuni Subiectiv Ce se întâmplă cu poliţiştii care au dat amenzi în timpul pandemiei | Reacţia lui Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor

Ce se întâmplă cu poliţiştii care au dat amenzi în timpul pandemiei | Reacţia lui Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 21:46 29 Iul 2022 Modificat la 23:22 29 Iul 2022
poli?i?ti amenzi pandemie
Ce se întâmplă cu poliţiştii care au dat amenzi în timpul pandemiei | Reacţia lui Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor Sursa foto: Mediafax Foto / Emanuel Titus iliesi Hepta

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din M.A.I. pornește cu acuzațiile de la cazul concret al unei polițiste care este obligată acum de Inspectoratul de Poliție Județean, din care face parte, să achite contravaloarea unei amenzi date pe timp de pandemie.

Poliția amendase o terasă care funcționa după ora 22 și patronii au dat-o în judecată. Poliția a pierdut procesul. 

Sindicatele din Poliţie, revoltate pe Guvern

Sindicatele din Poliție sunt revoltate de faptul că mai mulți colegi de-ai lor sunt puși să plătească daune pentru acțiunile din timpul pandemiei, însă în 2020 și în 2021 au fost sute de plângeri ale oamenilor care au fost abuzați de unii polițiști.

Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual (FSNPPC) acuză Guvernul și presa pentru situația în care au ajuns polițiștii chemați în judecată și obligați să plătească despăgubiri pentru amenzile pe care le-au dat în pandemie.

"Aparent, nimic în neregulă: un proces-verbal de contravenție anulat corect, o polițistă vinovată de depășirea limitelor competenței materiale, iar statul vrea să-și recupereze banii de la "vinovat". Cei care ne-au obligat să acționăm haotic, să alungăm lumea de pe străzi, să închidem terase, să interzicem nunți, botezuri și înmormântări, să verificăm conformitatea măștilor de protecție și a certificatelor verzi, să aplicăm amenzi usturătoare și să întocmim dosare penale sunt bine-mersi!", potrivit unui comunicat transmis de SNPPC.

Poliţiştii spun că au fost bătaia de joc a guvernanţilor

Sindicaliștii spun acum că deciziile din pandemie au fost luate cu mare repeziciune, la recomandarea CNSU, M.A.I., plus Ministerul Sănătății. Dar, de fapt, la butoane a stat tot timpul DSU.

Aceștia vorbesc și despre presiunea psihologică pusă pe ei de șefii ierarhici și spun că au fost bătaia de joc a guvernanților. 

Vasile Zelca, președintele SNPPC, despre cazul poliţistei din Bistriţa

 Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, a vorbit, astăzi, în exclusivitate la Antena 3, despre cazul unei polițiste din Bistrița, care a fost obligată la plata unor cheltuieli de judecată, după ce a aplicat o amendă, ilegal, în perioada pandemiei.

"Este primul caz de acest gen. Bineînțeles că pe rolul instanțelor mai sunt și alte procese verbale de contravenție atacate. Polițista, colega noastră, membra noastră de sindicat, a ajuns în această situație delicată datorită, credem noi, mai ales incompetenței biroului juridic din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, deoarece acest birou juridic nu a mers mai departe pe cale de atac, s-a pierdut această acțiune la Judecătorie, iar Biroul Juridic nu a mers mai departe către Tribunal pentru a exercita următoarea cale de atac. Ceea ce ne miră este faptul că atunci când noi dăm în judecată ca Sindicat, angajatorul, chiar dacă pierde angajatorul la primă instanță, Biroul juridic de la orice IPJ se grăbește să se ducă pe calea de atac către Curtea de Apel sau Tribunal ,de pildă, unde avem noi acțiunea depusă. Cu această colegă pe care noi o apărăm în momentul de față vorbim despre cheltuieli de judecată care sunt imputate.

Contravenientul a câștigat în Instanță procesul verbal, deci a câștigat contestația depusă în Instanță și a cerut cheltuielile de judecată, 1.000 şi ceva de lei. IPJ Bistriţa-Năsăud uită în schimb că polițistul este prepusul său, ori pentru greșelile prepusului răspunde comitentul, adică cel care l-a angajat.

Vasile Zelca, președintele SNPPC: "Este efectul acelei activități haotice din 2020-2021"

Activitate pe care noi, cel puțin, SNPPC-ul  am clamat-o de numărate ori. Tocmai de aceea, dacă țineți minte, în ianuarie 2022, am ridicat problema la nivel de IGP, că refuzăm să mai verificăm carantinații și izolații la domiciliu, pentru că noi avem treabă cu strada. Noi trebuie să menținem ordinea publică pe stradă (...) Asta s-a produs datorită presiunilor pe care șefii profesionali le-au pus tot timpul pe polițiștii cu funcții de execuție.

Vasile Zelca, președintele SNPPC: "Tot timpul s-a pus presiune pe poliţişti!"

Daţi amenzi, daţi amenzi cât mai mari, cât mai multe. În tmp ce noi sindicaliştii încercam să atragem atenţia, că orice ordonanţă de urgenţă care modifică legea 55 şi care intră în vigoare e anunţată azi la ora 10 noaptea, cu intrare în vigoare la ora 24:00, va aduce astfel de probleme, pentru că şi noi ca poliţişti trebuie să ne documentăm. Tocmai de aceea, ordonanţa de urgenţă privind regimul contravenţiei, spune că orice modificare a legii trebuie să intre în vigoare în cel puţin 15 zile de la emiterea acelui act normativ. De ce? Să aibă timp şi poliţistul, dar şi cel vizat, să se conformeze cu noile prevederi legale", a spus Vasile Zelca, preşedinte SNPPC, în cadrul emisiunii Subiectiv de la Antena 3.

×
x close