Antena 3 CNN Externe 103 ani de la scufundarea Titanicului. Mărturia impresionantă a ultimei supravieţuitoare a naufragiului

103 ani de la scufundarea Titanicului. Mărturia impresionantă a ultimei supravieţuitoare a naufragiului

103 ani de la scufundarea Titanicului. Mărturia impresionantă a ultimei supravieţuitoare a naufragiului
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
15 Apr 2015   •   14:05

S-au împlinit 103 ani de la una dintre cele mai mari tragedii navale petrecute vreodată: scufundarea Titanicului. Peste 1.500 oameni au murit când cea mai mare ambaracţiune construită până atunci s-a scufundat după ce a lovit un iceberg. Nava de 46.000 de tone călătorea de la Southampton la New York cu mai mult de 2.200 pasageri la bord. Doar puţin peste 700 dintre aceştia au supravieţuit, iar majoritatea călătoreau la clasa întâi.

Ultima supravieţuitoare a naufragiului Titanicului, Elizabeth Gladys Dean, avea două luni când, împreună cu părinţii săi, a urcat la bordul celei mai mari nave construite până atunci. Titanicul a plecat din portul Southampton pe 10 aprilie 1912.

În noaptea de 14 spre 15 aprilie, la ora locală 23.40, marinarul de veghe a observat aisbergul. Deşi secundul se afla la cârmă şi a frânat puternic nava uriaşă, Titanicul nu a mai putut evita impactul. Destinul pasagerilor a fost pecetluit în momentul în care compartimentele etanşe ale navei au fost avariate. Cele 16 bărci de salvare nu erau suficiente pentru cei peste 2.000 de oameni aflaţi la bord.

"M-au pus într-o geantă şi m-au urcat şi pe mine în barca de salvare. Apoi mama şi-a dat seama că mă avea pe mine, dar nu şi pe fratele meu. Dar bineînţeles că nu avea ce face", a povestit ultima supravieţuitoare a naufragiului. 


La aproape două ore şi 40 de minute după ce transatlanticul britanic a lovit aisbergul, nava a început să se încline, elicea a ieşit la suprafaţă, iar greutatea imensă a rupt Titanicul în două. Doar o jumătate din navă a rămas deasupra apei. Abia în momentul când a ajuns într-o poziţie aproape verticală a început să se scufunde. La ora 2.20, Titanicul dispărea sub ape pentru totdeauna. Pasagerii rămaşi au fost nevoiţi să înoate în apă cu temperatura de minus două grade Celsius.

Prima navă care ajunge la locul tragediei a fost Carpathia, care a preluat 710 pasageri, pe care i-a dus la New York. Peste 1.500 de oameni au murit însă în apele îngheţate ale Atlanticului. Printre aceştia s-a aflat şi tatăl lui Gladys.

Elizabeth Gladys Dean a murit în 2009, la vârsta de 97 de ani.

Foto: Edward Smith, căpitanul Titanicului







×
Subiecte în articol: Titanic
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close