Antena 3 CNN Externe "A luat parte la masacre şi la persecutarea unor civili nevinovaţi". Fost gardian de la Auschwitz, identificat în Germania

"A luat parte la masacre şi la persecutarea unor civili nevinovaţi". Fost gardian de la Auschwitz, identificat în Germania

"A luat parte la masacre şi la persecutarea unor civili nevinovaţi". Fost gardian de la Auschwitz, identificat în Germania
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
25 Apr 2013   •   11:57
Autorităţile germane îl anchetează pe un fost presupus gardian de la lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau. Fostul gardian fost identificat de presă ca o persoană în vârstă de aproximativ 90 de ani ce figurează pe lista celor mai căutaţi criminali nazişti a Centrului Simon Wiesenthal, informează AFP.

Hans Lipschis, născut în Lituania în urmă cu 93 de ani, trăieşte la Aalen, în Baden-Württemberg (sud-vestul Germaniei). El pretinde că a lucrat la Auschwitz ca bucătar, ci nu gardian în lagărul construit de către nazişti în Polonia ocupată.



Potrivit unui raport al Centrului Simon Wiesenthal, organizaţie care urmăreşte foşti nazişti, Lipschis se află în poziţia a patra pe lista celor mai căutaţi criminali. Centrul afirmă că acesta a servit într-un batalion SS, în perioada 1941-1945, şi "a luat parte la masacre şi la persecutarea unor civili nevinovaţi, în special evrei".

Parchetul din Stuttgart a confirmat faptul că a deschis "o anchetă, în toamna lui 2012, vizând un gardian al unui lagăr de concentrare", care lucra la Auschwitz, însă a refuzat să îi dea numele.

Între 1940 şi 1945, aproximativ 1,1 milioane de bărbaţi, femei şi copii, dintre care majoritatea evrei din diverse ţări din Europa ocupată de germani, au fost ucişi în lagărul Auschwitz-Birkenau.



×
Subiecte în articol: Auschwitz nazism
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close