x close

A mai rămas doar o zi până la referendumul care poate hotărî viitorul Greciei. Ce spun sondajele de opinie

de S.T.    |    04 Iul 2015   •   09:33
A mai rămas doar o zi până la referendumul care poate hotărî viitorul Greciei. Ce spun sondajele de opinie  534

A mai rămas doar o zi până la referendumul care poate hotărî viitorul Greciei în zona euro sau în afara ei. Campania celor două tabere, încheiată ieri seară prin uriaşe mitinguri la Atena, a lăsat electoratul profund divizat.

Sondajele de opinie acordă un foarte mic avantaj votului pentru "Da", însă diferenţa este cu mult sub marja de eroare.

Rezultatul de duminică este aşteptat cu sufletul la gură, nu doar în Grecia, ci în întreaga Europă.

În faţa Parlamentului din Atena, aproape 25.000 de simpatizanţi ai guvernului şi ai alianţei Syriza şi-au exprimat hotărârea de a vota "NU" la referendum. Invitaţii de onoare au fost premierul Alexis Tsipras şi câţiva miniştri şi alţi demnitari.

Premierul şi-a reluat teza din ultimele zile: un vot negativ la referendum NU va însemna ieşirea din zona euro sau chiar din Uniunea Europeană.

Manifestanţii s-au arătat convinşi că doar votul pentru NU poate salva ţara de la dezastru.

La mai puţin de un kilometru, susţinătorii votului pentru "Da" s-au regrupat la vechiul stadion olimpic. Mulţimea era ceva mai puţin numeroasă decât la parlament, dar la fel de hotărâtă.

Participanţii şi-au exprimat ataşamentul faţă de Uniunea Europeană şi au criticat sever guvernul lui Tsipras.

Forţele de ordine s-au mobilizat pentru a separa cele două manifestaţii, dar unele tulburări izolate s-au produs numai în zona mitingului pentru "Nu". Câteva zeci de anarhişti au început să arunce cu pietre şi obiecte diverse în poliţişti, dar aceştia i-au liniştit rapid cu sprayuri iritante şi grenade de şoc.

Între timp, funcţionarii locali din toată ţara au lucrat fără odihnă la amenajarea secţiilor de votare, pentru ca referendumul să se desfăşoare în ordine, deşi a fost pregătit în doar câteva zile. Astăzi, pentru alegătorii greci, este o zi de reflecţie, în care campania şi sondajele sunt interzise.Citeşte mai multe despre:

Grecia referendum Alexis Tsipras atena
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati